Дигитален пулт за оркестранти и хористи в RTVE- Испания

Дигитален пулт за оркестранти и хористи в RTVE- Испания

Испания

Оркестърът и хорът на Испанските радио и телевизия (RTVE) предприеха новаторската стъпка да осъвременят ежедневните си аналогови действия. Идеята е музикантите да използват „дигитален пулт“, на който ще бъдат включени нотните материали, вместо да разлистват хартиените щимове. Сред положителните страни на нововъведението са яснотата и яркостта на екраните на таблетите, с което много по-добре се виждат бележките върху нотния текст и се избягва принудителното преминаване на ръка към следващата страница от щима. Друго предимство е въвеждането на щимове или партитури в различни формати, споделяне на бележки или маркери по нотния текст между различните музиканти, дори и копиране на даден фрагмент. Системата позволява и следене на нотите чрез непрекъснат автоматичен режим. По този начин се избягва отвличането на вниманието на музикантите, които много по-наситено ще преживеят композицията, която интерпретират. Използването на „дигитален пулт“ ще допринесе за по-ефективни отношения между различните звена на управление на оркестъра с издателите и доставчиците на партитури, чието сътрудничество за тези цели е от съществено значение.

По думите на Федерико Монтеро- главен корпоративен директор на RTVE, “c този проект Оркестърът и хорът на Испанските радио и телевизия се разполага сред най-добрите оркестри в света от гледна точка на технологиите“. Една от целите е съставите да бъдат водещи в този преход от хартиения носител към електронния. В плана за обновяване попада и дигитализацията на архива, който притежават двете формации.

Проектът за преминаване към „дигитален пулт“ започна преди броени дни  по време на премиерата на "Un sueño morisco“ /„Мориски сън“/ в Театро Монументал, Мадрид, Испания. Издателство „Тароди“ предостави правата и нотните текстове, а композиторът на творбата Кристиан Линдберг се качи на диригентския пулт. Тогава само на 6 оркестранти са предоставени подобни пултове, сред които световноизвестният венецуелски тромпетист Пачо Флорес и испанският тромбонист Шимо Виседо.