Mартин Пантелеев с каталунска премиера в зала

Mартин Пантелеев с каталунска премиера в зала "България"

За концерта днес и новите проекти

Тази вечер, 28 март, от 19ч. в зала „България" маестро Мартин Пантелеев и Софийската филхармония представят концерт, съчетал съвременната музика на Жорди Сервейо с класическата, но все пак революционна за времето си „Меса ди Глория” на Пучини. Събитието представя световната премиера на Концерта за виолончело и оркестър на каталунския цигулар и композитор Жорди Сервейо със солист Ромен Гариу. За първи път Сервейо, който се очаква да присъства в залата, привлича внимание през 1970 г. с Концертна фантазия за цигулка и оркестър, изпълнена в рамките на Декадата на каталунските композитори на VІІІ Международен музикален фестивал в Барселона . Сред по-късните му произведения са симфоничната поема „Към безкрая” по стихове на Дж. Леопарди, солова соната за виолончело „В памет на Пабло Казалс”, Концерт за цигулка и струнен оркестър, посветен на Владимир Спиваков и др.

По думите на маестро Панталеев, Концертът за виолончело и оркестър на Жорди Сервейо е „красива творба, която завършва с много хумор, виртуозни пасажи, красива първа част с кантиленни лирични сола. Има известни тъмни цветове във втората част, която е злокобна; с мотиви, които нарушават чувството за ритъм, но се получава един приятен дисбаланс.“ Ромен Гариу ще свири на изключителен инструмент, изработен от Nicola Gagliano през 1760, който му е предоставен от Gabriele & Michael Andreae-Jäckering. Френският виолончелист, на когото е посветена творбата, е известен със своя изключителен звук и усет към фразировката. Лауреат на големите международни конкурси „Чайковски” - Москва ,„Ростропович” - Париж, „Валентино Буки” – Рим. Работил с диригенти като Кристоф Ешенбах, Жан-Марк Буфин, Стефан Кардон. Партнирал си е с Мстислав Ростропович, Менахем Преслер, Жил Апап, Филип Антремон, Режи и Бруно Паские и др., в прочутите концертни зали на Мюзикферайн и Концертхаус във Виена и Берлинската филхармония. „Чувал съм за него и лично не се познаваме. Това е първа среща на сцената, като ми направи впечатление неговата чувствителност, свързана с голяма виртуозност“, споделя Мартин Панталеев в ефира на Класик ФМ радио.

Във втората част на концерта ще се включат Националният филхармничен хор, тенорът Михаил Михайлов и басът Пламен Бейков. Заедно със Софийската филхармония те ще представят революционната за времето си „Меса ди Глория" на Пучини - творба, предизвикала бурни полемики на своята премиера, но издържала теста на времето. Независимо от противоречивите оценки, Месата в голяма степен определя творческия стил на композитора, а някои фрагменти от нея, могат да се открият в оперите му „Манон Леско", „Тоска" и „Мадам Бътерфлай". Мартин Пантелеев заяви, че Пучиниевата „Меса ди Глория" е едно от първите произведения, които е представял като главен диригент на Софийска филхармония. „Пучини е писал творбата, когато е бил много млад. След премиерата, когато той е завършвал музикалното си образование, започва дълъг етап, в който произведението не се изпълнява никъде. През 1952г. в Чикаго и Неапол има представяния и присъства непрекъснато в афишите. Забележително е да чуем Пучини все още повлиян от Верди“, подчертава българския диригент с международна кариера.

Билети за концерта са налични на касата на зала "България", eventim.bg, epaygo.bg и ticketsbg.com.

Mартин Пантелеев се завръща на българска сцена след успешните си изяви в два фестивала в Германия- при Балтийско море и край Боденското езеро, в които влиза в ролята на фестивален мениджър, но и на цигулар. „Аз съм човек, който не се примирява с комфортната зона и правя всичко възможно тя да бъде нарушавана, за да откривам нови трудности, които да преодолявам….Дирижирам доста повече, отколкото свиря. На тези фестивали съм си поставил за цел да бъда солист…За двата фестивала трябваше да науча 8 различни програми- рекорд, който дори мен успя да ме зарадва! Свирих по 8 часа на ден в продължение на 2 месеца“. От няколко години Mартин Пантелеев работи в ЮАР като главен гост-диригент на Кейптаунската филхармония. „Правителството там гледа безотговорно на класическата музика. Доста оркестри бяха съкратени, но тези, които оцеляха, са на много високо ниво- в Йоханесбург, Кейптаун, Дърбан, Претория“. В предаването „Сутрешно кафе“ маестро Панталеев си припомни, че Българска рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров е изпълнена от Кейптаунската филхармония преди 3 години на концерт в Дърбан, който се е състоял на 24 май. Оркестърът има обновена концертна зала- Сити хол в Кейптаун, която е една от най-старите сгради в ЮАР.

Какво още сподели Мартин Панталеев за композирането, свободното време и новите проекти, които му предстоят в София, чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимките вляво.