Валидираха първата пощенска марка с образа на Панчо Владигеров

Валидираха първата пощенска марка с образа на Панчо Владигеров

На откриването на ЕМФ 2019

На откриването на изложбата „Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения”, организирана от Държавния културен институт къща-музей "Панчо Владигеров", с която започна Европейския музикален фестивал през 2019г., бе валидирано пощенско-филателно издание на тема „120 г. от рождението на Панчо Владигеров“.

„Първата българска марка на тема „Известни композитори“ е от 1956 г., но за първи път се отпечатва издание с образа на Панчо Владигеров“, сподели заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски по време на официалното събитие. Според него, марката е израз на уважение и почит към твореца, който често е наричан „патриарх на българската музика“. Зам.министърът отбеляза, че „Панчо Владигеров е един от най-продуктивните композитори на 20 век, който получава признание още в разцвета на своя живот. Неговите произведения се представят успешно, както на международни, така и на български сцени“. От своя страна, заместник-министърът на културата Румен Димитров заяви, че „така както марките преодоляват границите по света, прекрасната музика на маестро Владигеров продължава да пътува с лекота във времето. Убеден съм, че изложбата ще успее да помогне на публиката да попътува в невероятния свят на хармонията, сътворена от една личност, името на която продължава да прославя страната ни по световните сцени благодарение на всеки един от неговите талантливи ученици“. Двамата заместник-министри заедно с главния изпълнителен директор на „Български пощи” Деян Дънешки валидираха пощенската марка с образа на Панчо Владигеров, която впоследствие бе предоставена на разположение за филателистите и музикалните ценители, които присъстваха на официалната церемония.

Автор на проекта на пощенската марка е изтъкнатият творец в областта на филателната миниатюра Теодор Лихо. Той припомни предисторията по създаването на уникалното филателно издание, за което е получил достъп до ценни ръкописи и снимки, запазени в къщата-музей „Панчо Владигеров“ в София. „Изборът, който направих беше по фотографски документ, направен от именития български фотограф Иво Хаджимишев. Имах и специален разговор с него по повод на тази фотосесия, когато е снимал Маестрото“, добави още Лихо.

В рамките на събитието Надя Сотирова, която ръководи къщата –музей „Панчо Владигеров“ разкри подробности от житейския и творчески път на композитора. Тя подчерта, че идеята за изложбата „Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения” е провокирана от бележки на композитора, на които той старателно е изписвал имена на световноизвестни музиканти, „които при само при първоначалния им прочит респектират и са били свързани с него, дали са отражение върху личностното му израстване и върху неговата работа като творец и изпълнител“. По думите й, експозицията е „нов прочит на голямото веществено наследство и опит от наша страна отново да напомним на българската общественост наистина какво е било името на Владигеров още от първите десетилетия на миналия век, къде е било мястото му сред най-високите интелектуални среди в Европа и на всички реномирани европейски и световни сцени“. Изложбата продължава в галерийното пространство на зала „България“ в София до 31 март 2019г. включително.

На събитието бе отбелязано и дарение на фамилия Воденичарови на бюст на Панчо Владигеров, изработен от Искрен Арабаджиев и Георги Георгиев. Скулптурното изображение вече е разположено във фоайето пред 1-ви балкон на зала „България“ редом до бюстовете на основателя на Софийска филхармония Саша Попов и гениалния цигулар Васко Абаджиев. Според предприемача и дарител Веселин Воденичаров, „в основата на всичко е огромната почит и преклонение пред творчеството на този велик български талант Панчо Владигеров“ .