Таня Дейвис от BOND: “Хората се научиха да слушат инструментална кросоувър музика, но класиката ще продължава да съществува с вечната си красота“

Световна премиера в София на 26 март!

Няколко чисто нови композиции ще представи феноменалният квартет BOND по време на грандиозния си концерт на 26 март от 20ч. в зала 1 на НДК в София. Те ще бъдат изсвирени за пръв път не само пред родната публика, а и в световен мащаб, което прави предстоящия музикален спектакъл на световните кросоувър звезди в България наистина уникален по рода си.

„Тези творби са включени в новия ни албум. Въодушевени сме, когато представяме нова музика на нашите концерти, а сега сме подготвили премиерата на някои от последните ни композиции“, заяви цигуларката Таня Дейвис от BOND в ексклузивно интервю за Класик ФМ радио. „Една от тях носи заглавието ”Panthera“, другата се нарича ”Hotness”. Третата е озаглавена “Zadok“ и притежава звученето и тържествеността на коронационния химн „Свещеникът Задок“ /“Zadok the Priest“/, написан от Георг Фридрих Хендел“, допълни тя. Произведението е създадено от BOND в съавторство с известния английски продуцент Кевин Малпас.

Дамският струнен квартет, който покори света, ще отбележи 20 години от своето съществуване. „Причината да бъдем толкова дълго време заедно е нашето истинско приятелство, както и музикална свързаност помежду ни. Това е нещо много специално, така че се чувстваме щастливи и след 20 години, което е много време за всеки ансамбъл“, сподели Таня Дейвис. По думите й, „хората се научиха да слушат инструментална кросоувър музика с различни стилове, които преобладават – рок, поп, етно или фолк“, но и признава, че в началото съставът се е превърнал „в обект на разногласия и спорове, които никога не сме очаквали“.

Според Таня Дейвис, която свири първа цигулка в BOND, класическата музика винаги е съществувала в най-чистия си вид и ще продължи по този път. „Това, което наблюдавам, че в САЩ и във Великобритания набира популярност, е филмовата музика, която пишат съвременни композитори. Хората наистина харесват тази музика, а има и такива, които са почитатели на музиката от видеоигри, чиято известност също нараства. Както забелязвате, появиха се много нови и различни жанрове, но класическата музика успя да издържи и винаги ще продължава да съществува с вечната си красота“, посочи възпитаничката на Консерваторията в Сидни и Гилдхол скул Лондон. Таня Дейвис е свирила в различни състави, сред които Австралийския камерен оркестър и Лондонския симфоничен оркестър, но изразява привързаността си към квартета. „Радвам се, че свиря в „Бонд“, тъй като всяка от нас има собствена партия, която трябва да изпълни. Аз съм свободна да правя, каквото пожелая, но само в моята партия. Не свиря просто заради свиренето, а защото има музика, която трябва да интерпретираме или е написана за нашия квартет. Свободна съм да импровизирам, свободна съм да разполагам с времето си и това ме радва“.

Четирите талантливи дами вече нямат търпение да посетят столицата, издадоха организаторите на събитието от ZAPP Entertainment. Те са планирали разходка из София с цел разглеждане на местната архитектура и изследване на контрастите на различните епохи, оставили своя отпечатък в града. BOND се интересуват от емблематични монументи и с любопитство биха разгледали Паметника на Съветската армия, храм-паметника „Александър Невски“, Руската Църква, сградите от царско време и други забележителности. А менюто, което са избрали красавиците, включва предимно на цитрусови плодове, ароматни чайове, джинджифил, хумус и други здравословни изкушения, които предпочитат да консумират.

След грандиозния музикален спектакъл в София на 26 март, BOND ще се отправят към Пловдив за повторното му сътворяване на 27 март в комплекс СИ’ЛА - събитие, което се очаква от жителите на тазгодишната Европейска столица на културата с огромно нетърпение!

„Ние наистина очакваме всички слушатели на Класик ФМ радио на концертите ни в България. Нямаме търпение да ви видим и да свирим за вас“, каза още Таня Дейвис от BOND. Цялото интервю на Георги Митов-Геми и Юра Трошанова с цигуларката ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.

Поради големия интерес, мултиплатинените музикантки от BOND ще изнесат още два концерта у нас – в Бургас - на 11 юли в Летен театър - Бургас и на 12 юли в морската столица Варна. Билетите за двата града ще могат да бъдат закупени от 22 март в мрежата на Ивентим - България.

Билети за концертите на BOND в София на 26 март и в Пловдив на 27 март вече могат да се открият в мрежата на Ивентим в цялата страна, както и в Билетна каса НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.