Людмил Ангелов и Кварто квартет – за първи път на една сцена в концерта „Чайковски и Капустин“

Людмил Ангелов и Кварто квартет – за първи път на една сцена в концерта „Чайковски и Капустин“

31 март, 19.00ч., зала „България“

На 31 март от 19,00 ч в голямата зала на концертен комплекс „България“ предстои една романтична вечер, посветена на руската музика. За първи път на една сцена ще се срещнат брилянтният български пианист Людмил Ангелов и талантливите музиканти от Кварто квартет към Софийска филхармония. Те ще интерпретират произведения от Пьотр Илич Чайковски и Николай Капустин, които завладяват със своята дълбоко въздействаща емоционалност.

„За нас е чест и огромно щастие да имаме досег до такъв музикант“, заяви цигуларката Светлана Станчева от Кварто в ефира на Класик ФМ радио.  „Много се радвам, че с колегите от Кварто квартет ще имаме възможност да направим една внушителна по размери и по трудност програма“, подчерта Людмил Ангелов.

Музиката на П.И.Чайковски, който отдавна се е превърнал в символ на руския романтизъм, присъства редовно в концертните афиши по света. В програмата на наближаващото музикално събитие ще прозвучи неговото Клавирно трио, оп.50 „В памет на един велик артист", което показва едно малко по-различно лице на романтиците. Според Светлана Станчева, това е „уникално, грандиозно, емоционално произведение, което само по себе си е Концерт за цигулка , Концерт за виолончело и Концерт за пиано в едно“. По думите й, творбата илюстрира „величествената красота“ в  музиката на Чайковски.

Творчеството на руския композитор с украински произход Николай Капустин съчетава елементи от класическата и джазова традиции. Той ще бъде представен с Клавирен квинтет, написан през 1998г., който ще прозвучи за първи път в България. Както посочва Людмил Ангелов публиката ще стане свидетел на „много красив контраст между тези две произведения и авторите им“. Неподражаемият български пианист и педагог разкрива, че „богатата емоционалност на Чайковски контрастира силно с наглед  „по-рационалната“ музика на Капустин, което не значи, че е лишена от емоция. Напротив, има я, но в една друга естетика. Капустин е повлиян от джаза, въпреки че той не се смята за джазмен. Всъщност той е прекрасен джазмен, но претенцията за това, което той композира, е да пише класическа музика. Неслучайно и формите, заглавията, формалната рамка, която поставя, са в строгата традиция на класическата музика. Интересно е как успява, спазвайки една класическа форма, да вплете всички елементи от джаза. Всички импровизации са изписани до последната нота. Очевидно той импровизира и изпробва различни неща, но полира до съвършенство тези необработени диаманти, докато те не станат едно красиво украшение в партитурата….Музиката на Николай Капустин не е лесна за изпълнение.  В наша кореспонденция казва, че съпругата му го критикува, че пише твърде сложно и трудно. Това спира много от музикантите да я свирят, независимо че я харесват“.

Билети на касите на залата и онлайн https://epaygo.bg/6646781887

Людмил Ангелов се завърна наскоро от Италия, където изнесе рецитал с великолепната оперна прима Красимира Стоянова. На 17 март 2019г. двамата даровити музиканти изпълниха песенна програма с творби от Франц Шуберт, Рихард Щраус, Ерих Колнголд и Модест Мусоргски в Миланския оперен театър „Ла Скала“, в който бяха поканени за втори път. Маестро Ангелов сподели в ефира удоволствието от съвместната си работа и окачестви участието си на престижната световна сцена като „вълнуващо и приятно, със силно българско присъствие в публиката". На 24 март пианистът демонстрира своето майсторство, като изкусно представи „Рапсодия в синьо“ от Джордж Гершуин  в едноименния концерт, посветен на големия американски композитор в рамките на „Фортисимо Академия“, а Софийската филхармония го съпровождаше под палката на Максим Ешкенази. 

Сега Людмил Ангелов подготвя турне в САЩ и Канада във връзка с премиерата на своя първи съвместен звукозаписен проект с виолиста Румен Цветков. Албумът е озаглавен „Brahms Alliance” и включва произведения не само на Йоханес Брамс, а и на Клара Шуман и Полин Виардо. Дискът е записан през миналата година в студио до Барселона и издаден от Gega New. От 12 до 19 април 2019г. новият албум ще бъде представен в Далас, Чикаго и Ню Йорк /САЩ /, както и в Торонто и Монреал /Канада/.

Подробности за концерта на 31 март и за новия албум ще откриете в интервюто на Георги Митов- Геми със Светлана Станчева от Кварто квартет и Людмил Ангелов в звуковия файл под снимките вляво.