Днес започва 19-тия Европейски музикален фестивал в София

Днес започва 19-тия Европейски музикален фестивал в София

Споделено пред медиите

Тази вечер в зала „България“ започва 19-тото издание на Европейския музикален фестивал в София, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“, включен в Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата на Република България. „За втори път събитието е носител на званието “Remarkable festival” на Европейската комисия и Европейската фестивална организация, което е чест, но и отговорност, тъй като изисква полагането на усилия за поддържането на неговото високо ниво“, отбеляза изпълнителният директор на „Кантус Фирмус“ Васил Димитров. Той акцентира на гостуването на атрактивния цигулар Неманя Радулович, който за първи път ще пристигне в България, придружаван от формацията „Double sense”.

Програмата на Европейски музикален фестивал-2019 има три основни линии, които очерта артистичният директор на фестивала и на "Кантус Фирмус" Даниела Ханджиева. „Първата линия включва събития, свързани с отбелязване на юбилея на Панчо Владигеров. Втората – събития за деца или с участието на деца, сред които концерт по повод 40 години от създаването на Детски хор „Пим-Пам“, „Музикално пътешествие“, посветено на ударните инструменти, и „Европа танцува“ с гостуващи деца. Третата основна линия е представянето на големите солисти от световните сцени, сред които пианистката Пламена Мангова, концертмайсторът на СО на Баварското радио Антон Бараховски и младият блестящ виолончелист Кирил Злотников“, отбеляза тя. Даниела Ханджиева подчерта партньорството на Софийската филхармония, която е домакин на откриването, както и на останалите концерти от фестивалния афиш.

Според директора на Дирекция „Култура“ на Столична община Биляна Генова, Европейският музикален фестивал е „стратегическо събитие, ценно не само заради богатата си и сериозна програма, с която е много любим на образованата софийска публика, но и една от проявите, които помагат да изпълняваме приоритети от културната ни политика – да разширяваме обхвата, да привличаме нова публика, да създаваме нови меломани с отношение към високата култура на класическата музика. Това е фестивал, който обръща внимание не само на музиката, но и на постиженията на културата с наградите „Златно перо“. По думите й, социалната квота на фестивала го прави достъпен и за деца и възрастни хора в неравностойно положение.

Авторитетната поредица от прояви ще бъде открита тази вечер, 21 март, от 18ч. с изложбата „Владигеров в европейския музикален калейдоскоп на 20-ти век- посоки, връзки, отражения“ , а от 19ч. - с концерт на цигуларя Марио Хосен със Софийската филхармония, дирижирана от Георги Димитров, посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров. Идеята на експозицията е „да напомним за мястото, което той е заемал в най-високите и престижни музикални и интелектуални среди на Европа и целия свят. Нашият стремеж е чрез уникалните материали от нашия фонд- ръкописи, снимки, програми, афиши, да покажем, че контактите му са били многобройни и уважението, засвидетелствано в тях, е достойно за неговия ранг на личност в музикалния свят“, посочи Надя Сотирова- директор на Къща-музей „Панчо Владигеров“. На откриването на изложбата, подготвена от екипа на културната институция, ще бъде валидирана пощенска марка, свързана с лика на Панчо Владигеров, а неговият бюст-паметник в Борисовата градина в София ще бъде възстановен и открит на 22 април 2019г. На срещата с медиите присъства внукът на Панчо Владигеров, който носи името на големия български композитор. „Щастлив съм, че може би има 5-6 пъти повече мероприятия, концерти, отколкото преди 10 години. Това означава, че за този период има ново развитие не само на музикалната култура, но и институции, които вече се грижат много по-сериозно да има някакво реализиране“, сподели Панчо Владигеров-младши.