„Европейски музикален фестивал“ открива деветнадесетото си издание с концерт и изложба, посветени на Панчо Владигеров

„Европейски музикален фестивал“ открива деветнадесетото си издание с концерт и изложба, посветени на Панчо Владигеров

Форумът представя 13 събития в София от март до юни 2019г.

„Европейски музикален фестивал“ открива деветнадесетото си издание с концерт и изложба, посветени на Панчо Владигеров. Форумът, организиран от агенция „Кантус Фирмус“, ще представи 13 събития в София от март до юни 2019г. Три от тях са посветени на 120-тата годишнина от рождението на „патриарха“ на българската музика Панчо Владигеров.

Концертът на 21 март, с който се открива фестивала, е част от 90-ия юбилеен сезон на една от водещите институции в културния живот на България – Софийската филхармония. „Владигеров превръща в музика всичко, до което се допре. Няма симфоничен оркестър, няма прославен диригент, който да не се е почувствал изкусен да включи в своя репертоар композиции на Панчо Владигеров“ – казва за него поетът Николай Лилиев. „Патриархът“ на българската музика, роден на 13 март преди 120 години, ни е оставил огромно творческо наследство в различни жанрове. Три от неговите композиции ще бъдат изпълнени на 21 март в зала „България“ – емблематичните „Еврейска поема“, „Дивертименти" за оркестър и виртуозният Концерт за цигулка и оркестър №1 със солист – именитият наш цигулар Марио Хосен. На пулта пред музикантите от Софийската филхармония ще застане маестро Георги Димитров.

„Владигеров в европейския музикален калейдоскоп на 20-ти век – посоки, връзки, отражения“ – така е озаглавена изложбата, която подготвя Къща музей „Панчо Владигеров“ в София за откриването на „Европейски музикален фестивал“ 2019. Експозицията е опит да се представи твореца в контекста на музикалното изкуство и традиции на миналия век, в обкръжението на най-ярките имена от европейската и световна музикална култура – Рихард Щраус, Бела Барток, Дмитрий Шостакович, Бруно Валтер, Херберт фон Караян, Евгений Светланов, Алексис Вайсенберг, Бронислав Хуберман, Давид Ойстрах и много други представители на интелектуалния елит на Европа през миналия век. Посетителите в зала „България“ могат да я разгледат до 31 март.

На годишнината на Панчо Владигеров, патрон на Националната музикална академия, е посветен и концертът на 15 май. В залата на Академията талантливи студенти ще изпълнят камерна вокална и инструментална музика на Владигеров. „Европейски музикален фестивал“ ще се проведе в София в периода март – юни 2019 г. и ще представи събития с класическа музика, в които ще се изявят над 500 български и чуждестранни участници. Програмата на фестивала включва концерти със симфонична и камерна музика от барока до нашата съвременност, събития на открито, както и концерти за деца. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 г., а съорганизатор е Министерството на културата.

В рамките на фестивала като солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио ще гостуват множество изявени музиканти с ярка европейска кариера – Антон Бараховски, концертмайстор на СО на Баварското радио, феноменалната пианистка Пламена Мангова, виолончелистът Кирил Злотников и Мила Георгиева, концертмайстор на СО на Радио Щутгарт.

Фестивалът ще отбележи 40-годишния юбилей на Детски хор „Пим-Пам“ с любимите на няколко поколения песни на Борис Карадимчев, като „Хора и улици“, „Бяла тишина“, „Богатство“, „Робинзон Крузо“ и др. Към най-малките зрители на „Европейски музикален фестивал“ 2019 е насочен концертът на 19 април. В зала „България“ деца от столичните училища ще се срещнат с голямото семейство на ударните инструменти в приказката „Музикално пътешествие“ по музика и текст на Добри Палиев. Изпълнители ще бъдат ученици от НМУ „Любомир Пипков“, София.

На 8 май „Бахово общество в България“ ще представи Хенделовата оратория „Месия“ в Аулата на Софийския университет, в интерпретацията на диригента Йосиф Герджиков, водещи български солисти и австрийския тенор Виргил Хартингер. Традиционно за фестивала е и събитието за широка публика „Европа танцува“. На 22 май на „Ларгото“ ще танцуват детски състави от Националния дворец на децата, Детски фолклорен ансамбъл „Здравец“, Фолклорен ансамбъл „Средец“ и Балетна школа „Маша Илиева“.

Сред съпътстващите събития на фестивала е и ретроспективната изложба „Музика в обектива“, с която фотографа Василка Балевска ще отбележи 50 години творческа дейност. Уникални нейни снимки, запечатали образите на прочути музиканти, свирили в зала „България“, ще украсят фоайето на залата.

Престижната награда „Златно перо“ тази година ще бъде връчена за 25-ти път. Отново ще бъдат почетени 24-ма именити творци с принос към българската култура.

Сред акцентите в програмата е първото гостуване у нас на сръбския цигулар Неманя Радулович, ексклузивен артист на водещата звукозаписна компания Дойче грамофон, който ще изнесе концерт със своя оркестър Double sense на 23 юни в зала 1 на НДК.

Вижте пълната програма на “Европейски музикален фестивал” -2019 ТУК

Билетите за всички събития от фестивала са продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com

“Европейски музикален фестивал” бе създаден през 2001 година и се утвърди като едно от най-реномираните събития за класическа музика в столицата. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 г. петнадесетото издание на ЕМФ получи едно от най-престижните музикални отличия – наградата на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Фестивалът е член на Европейската фестивална асоциация и носител на сертификат за качество Remarkable Festival от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ към Европейската комисия.