Панчо Владигеров-внук: „Това име е чест за българина и носи нещо много позитивно и светло в живота и всекидневието ни“

Панчо Владигеров-внук: „Това име е чест за българина и носи нещо много позитивно и светло в живота и всекидневието ни“

много позитивно и светло в живота и всекидневието ни

„Хората, които от деца са чували Панчо Владигеров, независимо дали познават музиката му или не, за тях е чест това име и носи нещо много позитивно и светло в нашия живот и всекидневие“. Това сподели Панчо Владигеров-внук в ефира на Класик ФМ радио. Въпреки че от дълги години живее в Берлин, както и че „комуникациите са по-лесни в днешно време", по думите му „най-важното е физическото присъствие“. А поводът за пристигането му в България бе обявяването на Националната програма за отбелязване на 120 години от рождението на неговия дядо, на когото е кръстен- българския композитор със световна слава Панчо Владигеров. „С това име човек претръпва особено като живееш в друга държава. Там не ги интересува какво име си, а какво можеш. Като дойдеш в България, става еуфория. Времето назря за всички тези събития. Радвам се, че има от всички страни такава подкрепа“, признава Владигеров-внук.

Днес, 13 март 2019г., ще се проведе патронния празник на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“- София. По този повод Академичният симфоничен оркестър, дирижиран от Григор Паликаров, е подготвил четири знакови произведения на Панчо Владигеров. Най-популярният му клавирен концерт, написан през 1937 г. ,публиката ще чуе в интерпретация на Мила Михова – студентка от класа на Борислава Танева. Баритонът Веселин Михайлов, който е докторант в НМА, ще представи ария на Цар Калоян от едноименната опера. Тя е композирана през 1936 година и е първата българска опера поставяна в чужбина. Цигуларят Филип Филипов от класа на проф. д-р Велика Цонкова ще чуем с Песен из „Българска сюита“ за цигулка и оркестър. А на финала на тържествения концерт ще прозвучи емблематичната Рапсодия „Вардар“ изпълнена от Академичния симфоничен оркестър. Концертът по традиция е на 13 март – рождения ден на Проф. Панчо Владигеров и ще се състои от 19.00ч. в концертната зала на НМА. От 18.00 ч. ще бъде открит и баралеф на Панчо Владигеров в присъствието на ректорското ръководство, преподавателите и студентите на Музикалната академия и техните гости.

Още два културни института ще отбележат годишнината на Панчо Владигеров на същата дата. Симфониета – Шумен, съвместно с общината в града, организират концерт с програма от негови произведения. Както вече ви информирахме, с тържествен концерт се включва в честванията и Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас, което също носи името на проф. Панчо Владигеров.

„Колкото и да има народностен характер, музиката му е и сложна и не винаги е достъпна за широката маса“, обяснява Панчо Владигеров-внук. Според него, тя е „дълбоко свързана с нашия национален дух. Колкото и малка държава да сме, българите имаме патриотичен дух, който ни изпълва с гордост, че имаме такъв композитор, чиято музика, така широко, мащабно, се занимава с народното творчество“. Панчо Владигеров-внук обяви, че към края на 2019г. предстои конкурс по композиция с участници до 35-годишна възраст, като освен него в журито ще се включат неговият брат Константин Владигеров, Георги Арнаудов, Борислава Танева и преподаватели от чужбина.

На 13 март 2019г. Центърът за градска мобилност напомни за 120-тата годишнина от рождението на Панчо Владигеров с текстово съобщение до гражданите чрез електронните табла на спирките в София.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Панчо Владигеров-внук, чуйте в звуковия файл под снимките вляво.

Вижте всички събития в Националната програма за отбелязване на 120 години от рождението на Проф. Панчо Владигеров ТУК