Джошуа Бел се завръща в България за 90-ия юбилеен сезон на Софийската филхармония

Джошуа Бел се завръща в България за 90-ия юбилеен сезон на Софийската филхармония

На 1 април не на шега

На 1 април не на шега носителят на Грами и една от най-големите звезди в класическата музика Джошуа Бел се завръща в зала България като един от специалните гости на Софийската филхармония за 90-ия юбилеен сезон. Под диригентството на маестро Найден Тодоров той ще изпълни Концерт за цигулка на Антонин Дворжак. Програмата на концерта включва още Синфоничната поема "Дон Жуан" на Рихард Щраус и "Ферметюра" на Иван Ерьод.

С близо трийсетгодишна карера Бел се нарежда сред най-обичаните музиканти на нашето време. Дебютирал едва 14-годишен с Оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути. На 17 години стъпва за първи път на сцената на „Карнеги хол“. Оттогава е свирил с всички известни световни оркестри на шест континента и продължава с ангажиментите си като солист и камерен изпълнител. Сътрудничил си е с артисти като Рене Флеминг, Чик Къриа, Реджина Спектър, Уинтън Марсалис, Крис Боти, Франки Морено, Джош Гробан, Стинг и много други. От 2011 г. Бел поема поста музикален директор на Академията „Сейнт Мартин ин дъ фийлдс” на мястото на сър Невил Маринър, който създава оркестъра през 1958 година. . До момента той има издадени повече от 40 диска, с които е печелил наградите „Грами”, „Меркюри”, „Грамофон” и „Ехо Класик”.

Джошуа Бел е обявен за „Инструменталист на годината” от „Музикална Америка” (2010), „Глобален млад лидер” от Световния икономически форум (2007), номиниран е за пет награди "Грами" и получава наградата „Ейвъри Фишър” за 2007 г. Също така е носител на „Наградата за изкуства на губернатора на Индиана” (2003) и „Наградата за възпитаник с особени заслуги“ на Музикалното училище „Джейкъбс” (1991). През 2000 г. е обявен за „Жива легенда на Индиана“ и за един от „Петдесетте най-красиви мъже” на списание „Пийпъл“.

На 27 май тази година Джошуа Бел ще получи и наградата на Музикалния фестивал в Дрезден за неговата ангажираност към музикалното образование и поощряването на нови дарования.

Бел е свирил за трима американски президенти. Последно за бившия президент Барак Обама, взимайки участие в културната мисия в Куба, осъществена от организирания от Президента Комитет по науките и изкуствата.

Събитието е финансирано по програма "Култура" на Столичната община.

Ограничено количество билети на цени от 50 до 100 лв все още са налични на касата на зала "България, eventim.bg, epaygo.bg и ticketsbg.com.