8-годишният Кай Гергов покори Международния конкурс „Артур Грумийо“

8-годишният Кай Гергов покори Международния конкурс „Артур Грумийо“

В Брюксел

8-годишният Кай Гергов покори престижния Международен конкурс за млади цигулари „Артур Грумийо“. Музикалната надпревара, в която се включиха 70 участници от Европа, Азия и Америка, се проведе от 7 до 10 март 2019г. в Кралската консерватория в Брюксел в четири възрастови категории /съответно до 10, 13, 17 и 21-годишна възраст/. Сред 13-те финалисти в категория А /до 10-годишна възраст/, талантливият малчуган, който се явява от името на България и Япония, подели първото място с виетнамската представителка Ле Нгуйен Нгуйен. Гран При в същата категория спечели 7-годишната японка Химари Йошимура, която е и най-малкият участник в конкурса. Тя впечатли журито, ръководено от основателя и преподавател по цигулка Игор Ткачук, със своята интерпретация на фрагмент от Концерт за цигулка № 1 от Николо Паганини. Челните места в останалите категории бяха присъдени на млади музиканти от Япония, САЩ и Румъния.

От 2015г. Международният конкурс за млади цигулари „Артур Грумийо“ носи името на изтъкнатия белгийски цигулар, живял през миналия век. Първото издание се провежда през 2008г. под наименованието „Браво“. Събитието е подкрепено от фондация „Барон Артур Грумийо“ и е удостоено с присъствието на белгийската принцеса Леа, която връчва отличията през 2015г. на церемония в Кралския театър на Намюр.

Първата позиция на Кай Гергов утвърждава мястото на България на този конкурс. През 2018г. 10-годишният Виктор Василев подели върха с връстниците си от Южна Корея, а 8-годишната Марияна Стоева се класира втора в същия раздел, докато 12-годишната Екатерина Стоева получи диплом за финалист във втората възрастова група. Припомняме ви, че синът на маестро Росен Гергов има редица успехи за крехката си възраст. През 2017г. той достигна до второто място по време на 13-тото издание на Международния конкурс „Млади виртуози”.