Българка спечели Първия конкурс за дирижиране на Албанските радио и телевизия

Международния ден на жената

На 8 март 2019г. приключи Първият конкурс за дирижиране на Националните радио и телевизия на Албания, които се проведоха в памет на Маестро Никола Зорачи. Събитието, което се състоя в Музикалната академия в Тирана, завърши с победа на българската диригентка Деляна Лазарова, която е позната и със своята работа като цигулар. Първата награда включва дирижиране на концерти със Симфоничния оркестър на Албанските радио телевизия в Тирана, Симфоничния оркестър на Унгарската национална телевизия в Будапеща и I Solisti Aquilani в Италия, препоръки за гост-диригент на Филхармоничния оркестър на Берген и Симфоничния оркестър на Манила и сумата от 180 000 албански лека. Второто място си поделиха Джон Чой от Южна Корея и Джи Юджуе от Китай, а наградата на оркестъра бе присъдена на Бруно Кампо от Гватемала. Деляна Лазарова спечели и в категорията за най-добро изпълнение на музика на Никола Зорачи.

Талантливата възпитаничка на НУМТИ „Добрин Петков“- Пловдив е израснала в семейството на журналист и пианистка и театрален композитор. Въпреки че първоначално избира пианото, по препоръка на преподавателите от учебното заведение се насочва към цигулката. След завършването си със Специална награда за високи музикални постижения, Лазарова постъпва в Държавния университет на Луизиана, САЩ, а впоследствие и в Музикалната школа „Джейкъбс“ към Университета на Индиана, като се обучава при Маурисио Фукс и Кеворк Мардиросян.

Деляна Лазарова е учила също така при диригенти като Бернард Хайтинк, Пааво Ярви и Леонард Слаткин. Два пъти получава стипендия за дирижиране на името на Бруно Валтер за Фестивала „Кабрильо“ /2017 и 2018г./ в Санта Крус, Калифорния. Деляна Лазарова получава признания на диригентския конкурс на името на Бетовен в Англия и е избрана да дирижира по време на Колорадо Малер Фест -2018г. Заставала е на диригентския пулт на престижни оркестри в Съединените щати, Европа и Азия и е избрана за диригент на Музикалния фестивал “Aspen“ през 2019 г. Същевременно в Храдец /Чехия/ и Солун /Гърция/ й предстоят ангажименти на диригентския пулт в концертна програма на Университета по изкуствата в Цюрих, където завършва втора магистратура по оркестрово дирижиране.