Панталеева: „От Панчо Владигеров всеки музикант научава нещо през житейския и творческия си път“

Панталеева: „От Панчо Владигеров всеки музикант научава нещо през житейския и творческия си път“

Директорът на НУМСИ „Панчо Владигеров“- Бургас

„13 март винаги е бил много специален ден за нашето училище, защото действително много ценим факта, че сме единственото такова училище, носещо името на великия български композитор.Тази година ни очаква един специален концерт, посветен изцяло на Учителя Панчо Владигеров - композиторът, от когото всеки музикант през житейския и творческия си път научава нещо. Смятам, че той продължава индиректно да оказва влияние върху всеки един от нас“. Това заяви директорът на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас Златина Панталеева. В ефира на Класик ФМ радио тя разкри подробности за патронния празник на учебното заведение, както и за нова инициатива, свързана с името на големия български музикант.

На 13 март от 19ч. в залата на Държавна опера -Бургас тържественият концерт на НУМСИ „Панчо Владигеров“ ще бъде под формата на спектакъл. Събитието „На учителя с любов”, в което ще участват възпитаниците на учебното заведение, ще включва творби от Панчо Владигеров и български композитори, които са негови ученици. Гост ще бъде актьорът Радко Дишлиев, който ще представи лутанията на един творец в нова форма, която ще изненада публиката.

Неотдавна НУМСИ „Панчо Владигеров“ обяви Национален конкурс за рисунка по произведението на Панчо Владигеров – „Акварели”, опус 37. Общо 276 произведения на ученици от 5 до 12 клас от цялата страна се включиха в надпреварата, свързана с клавирния цикъл от шест пиеси: „Малък прелюд“, „Меланхолия“, „Танц“, “Пасторал", ”Ръченица" и ”Ритмично движение", който се характеризира се с художествена образност и изобилие от разнообразни звукови и технически похвати. „Тази програмна музика дава възможност да насочи младите художници в каква посока да мислят, когато експериментират в своите творби. Няма българин, който да не знае Рапсодия „Вардар“, например, но мисля, че има начини до хората, които не са пряко свързани с музикалното изкуство да стига повече информация. Това е чудесен повод да запознаем младите хора с един емблематичен клавирен цикъл на Панчо Владигеров“, подчерта Златина Панталеева. Журито от преподаватели от бургаския филиал на НХА ще обявят имената на лауреатите на конкурса, а наградените творби ще бъдат изложени във фоайето на Държавна опера -Бургас преди началото на концерта. Проявите са част от Националната програма за честванията на 120-годишнината от рождението на проф. Панчо Владигеров.

Бургаското учебно заведение, кръстено на композитора, посреща предстоящия празник и с последните успешни изяви на своите възпитаници - Константин Башиков, който изнесе концерт в кметството на Париж, както и три първи места за Йордан Иванов в раздела за класическото пеене по време на Втората международна балканска олимпиада по изкуствата - Ниш, Сърбия.

НУМСИ „Панчо Владигеров“ е първата музикална институция от този тип, която получава името на изтъкнатия български композитор. Според Златина Панталеева, това е „нещо задължаващо, което през цялото време ти напомня как трябва да работиш, какво да правиш“. По думите й, „такова име независимо дали ще е на институция, улица илии каквото и да е, трябва да се свързва с най-доброто и най-духовното“.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми със Златина Панталеева- директор на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ -Бургас ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.