Софийската филхармония отбелязва 120 години от рождението на  Панчо Владигеров

Софийската филхармония отбелязва 120 години от рождението на Панчо Владигеров

С концерта се открива „Европейски музикален фестивал“ 2019

На 21 март Софийската филхармония открива „Европейски музикален фестивал“ 2019 с концерт, посветен на патриарха на българската композиторска школа Панчо Владигеров. Концерт за цигулка и оркестър №1, „Еврейска поема“ и Дивертименти за оркестър са произведенията, които обрисуват част от музикалните търсения на големия български композитор. Те ще прозвучат под диригентската палка на маестро Георги Димитров – музикант с усет и отношение към творчеството на Владигеров. Солист на концерта е Марио Хосен – виртуозът, когото критиката сравнява с Паганини.

"Винаги вдъхновен, винаги сигурен в онова, което пише, здраво стъпил на земята, която обича и най-възторжено възпява, Владигеров превръща в музика всичко, което допре. Роден музикант, още от най-ранни детски дни обречен на музиката, той непрекъснато създава своите нови, изненадващи творби - своите чудни „вариации на багри и теми“, които са едно от най-хубавите достояния на нашето музикално творчество." - казва големият български поет Николай Лилиев в реч, по повод честването на 50-годишния юбилей на композитора, който е роден в Цюрих.

И до днес Панчо Владигеров  е символ на българската музикална култура. Сред неговите почитатели са Алберт Айнщайн, Давид Ойстрах, Херберт фон Караян, Алексис Вайсенберг, а сред многото му награди се откроява Хердеровата награда за принос в европейското културно наследство.

Събитието в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2019 е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата.

Билети можете да намерите на касите на зала "България", eventim.bg, epaygo.bg и ticketsbg.com

Георги Димитров започва музикалното си образование при известния цигулков педагог Б. Розенберг. През 1971 г. завършва Българската държавна консерватория, днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където учи оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов и цигулка при известния български цигулар и музикален педагог проф. Михаил Балкански. Специализира дирижиране при Евгений Мравински и Арвид Янсонс в Ленинград (днес Санкт Петербург). От 1972 до 1981 г. е диригент на Пловдивската филхармония, а от 1981 до 1985 г. – главен диригент на Русенската опера. До 1990 г. е директор на Русенската опера, както и диригент в Софийската опера. В периода 1990–1995 г. е диригент на Симфоничния оркестър на Република Сан Марино. През 2004 г. е награден с най-високото отличие на Република Сан Марино – Кавалер на ордена „Света Агата“. Дирижирал е всички български оркестри и е канен като гост-диригент на редица известни оркестри и оперни театри в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания и др. Репертоарът му включва симфонични произведения и опери, премиерни изпълнения на творби от Константин Илиев, Симеон Пиронков, Лазар Николов, Красимир Кюркчийски, Георги Арнаудов, Дмитрий Шостакович, Антон Брукнер, Густав Малер, Арнолд Шьонберг, Ленард Бърнстайн, Сергей Прокофиев. Впечатляващи са неговите постановки на „Набуко“, „Аида“, „Травиата“, „Бал с маски“, „Отело“, „Дон Карлос“, „Риголето“ и „Трубадур“ от Джузепе Верди, „Бохеми“, „Тоска“ от Пучини, „Норма“ от Белини, „Любовен еликсир“ и „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, „Селска чест“ от Маскани, „Дама Пика“ от Чайковски. От сезон 1995–1996 г. Георги Димитров е музикален директор и главен диригент на Пловдивската филхармония, впоследствие на Пловдивското оперно-филхармонично дружество и реализира множество проекти и турнета в страната и чужбина, както и откриването на Европейския месец на културата, предавано директно по Евровизия. От 2000 г. Георги Димитров е директор на Оперно-филхармоничното дружество – Русе, а от 2005 до 2009 г. е директор на Оперно-филхармоничното дружество – Пловдив. От 2009 г. е диригент в Оперно-филхармоничното дружество – Русе. От 2013г. е диригент на свободна практика.

Виртуозният цигулар Марио Хосен дебютира като солист на оркестър на 8-годишна възраст. Роден е в Пловдив, живее във Виена, концертира активно по света и преподава в България и в чужбина. Завършва магистърска степен във Виена в класа на Михаел Фришеншлагер и се дипломира с награда на австрийското Министерство на културата за високи постижения. Специализира в Париж при Жерар Пуле и Руджеро Ричи, а в Лондон при Ифра Нийман. Носител е на редица престижни награди. Смятан е за един от най-добрите интерпретатори на Паганини. Бил е солист на водещи оркестри като Симфоничния оркестър „Чайковски” на Московското радио, Филхармония „Брукнер” - Линц, Виенския симфоничен оркестър, Виенския камерен оркестър, Кралската Филхармония, Оркестъра на Миланската Скала, Симфоничния оркестър на Българското национално радио и др. Гастролира в най-прочутите зали на различни континенти – в САЩ (Carnegie Hall), Австрия (Konzerthaus - Виена, Brucknerhaus - Линц), Италия, Канада, Франция, Финландия, Швейцария (Victoria Hall - Женева, Tonhalle - Цюрих), Испания (Auditorio Nacional - Мадрид, Palau de la Musica - Барселона), Мексико, Египет, Китай, Русия и Япония. Концертира и прави записи със световноизвестни артисти, сред които Адриан Йотикер, Филип Бернолд, Жан-Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев. Марио Хосен получава престижната покана от издателство „Доблингер" във Виена да редактира цялостното творчество на Паганини за цигулка и оркестър, както и да изпълни за водещите звукозаписни компании Dynamic и Naxos неизпълнявани произведения на великия италиански композитор. Той е един от малкото избрани солисти, сред които са Руджеро Ричи, Салваторе Акардо и Масимо Куарта, удостоени с това признание. Паралелно с това е почетен професор на Нов български университет със солидна преподавателска кариера и студенти, носители на високи отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия. Инициатор е на създаването на Академичния оркестър „Камерата Орфика“, както и на Първия международен цигулков фестивал във Варна през 2015 г. и редица други международни проекти. Няколко години успешно провежда и Международната академия и фестивал „Орфеус“ във Виена. Удостоен е с наградата „София" за музика и с наградата „Златно перо“ на Класик ФМ радио за 2015 г. Свири на цигулка „Гуаданини" от 1749 г., предоставена му от Австрийската национална банка.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“ и с официалното партньорство и подкрепа на Столичната общинаи Министерството на културата на Р. България. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2017 фестивалът бе отличен за втори път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация.