Нови кралски почести за Никола Бенедети

Командор на Ордена на Британската империя

На официална церемония в Бъкингамския дворец младата шотландска цигуларка Никола Бенедети стана Командор на Ордена на Британската империя. Тя бе удостоена с високото отличие лично от принц Чарлз, тъй като името й присъстваше в списъка с кралски почести, който бе обявен за 2019г. Присъждането на британския рицарски орден се извършва от Кралица Елизабет II, като се следват препоръките за номинациите от правителството на Тереза Мей.

„Много съм благодарна, че получих тази чест“, заяви Никола Бенедети. „Това значимо обществено признание ме насърчава да задълбоча заниманията ми с музика, свиренето и търсенето на обогатяване, вдъхновение и промени в образователната система, която е насочена към отделните общности във Великобритания“, подчерта талантливата цигуларка. „По-решена съм отвсякога да засилвам застъпничеството си за изкуствата и културата и да се хвърлям в предизвикателството, наречено преподаване. Често чуваме за непреднамерените ползи от изучаването на музика. Казваме, че образованието, включващо изкуствата, развива характери. Но нека разгледаме и семплата, но и дълбока красота на това, че просто виждаме и чуваме хората да свирят и пеят заедно и да предлагаме нещо лично на публика, пълна с непознати“, споделя Никола Бенедети. „Толкова много пъти съм ставала свидетел на приповдигнатост, емоция и чувството за общност след дадено изпълнение. Това ни разтърсва от рутината и ни свързва с една по-висша цел. Това е наистина красиво, удивително нещо, заслужаващо нашето внимание и инвестиция. Надявам се само да докажа достойнствата си чрез постоянната ми отдаденост към тази кауза“, допълва още 31-годишната инструменталистка.

Припомняме ви, че през 2013г. Никола Бенедети получи званието „Член“ на Ордена на Британската империя за заслугите си към музиката и благотворителността. Три години по-късно тя бе наградена с Медала за музика на Кралицата, като се превърна в най-младия му носител от основаването на отличието през 2005г. Цигуларката има и няколко почетни степени от различни британски университети.