Надпревара за диригентки през новия сезон в оркестрите на Филаделфия и Монреал

Надпревара за диригентки през новия сезон в оркестрите на Филаделфия и Монреал

Монреал и Филаделфия

Мястото на жените на диригентския подиум става все по-значимо. Доказателство за това са многобройните световни оркестри, които редовно канят на пулта представителките на нежния пол. За два от реномираните музикални състави в света следващият сезон се очертава да бъде доминиран от дамите с диригентска палка в ръка.

Градският оркестър на Монреал обяви подробности за концертния си афиш за сезон 2019-2020. От публикуваната информация прави впечатление, че сред гост-диригентите има 4 жени и двама господа- австралиецът Никълъс Картър и канадецът Никълъс Елис. Оказва се, че на диригентския пулт ще се качат и 33-годишната Елим Чан, която е родена в Хонконг, корейката Хан-На Чанг, известна повече като виртуозна челистка, мексиканката, родена в Ню Йорк, Алондра де ла Пара, както и британката Джейн Глоувър, която също така е авторитетен музиколог.

Последното име в списъка на Градският оркестър на Монреал се повтаря и в избора на Яник Незе-Сеген за предстоящия концертен сезон. Музикалният директор на Филаделфийския оркестър е поканил Джейн Глоувър и ще разчита на още пет диригентки: Марин Алсоп, Карина Канелакис, Мирга Гражинте-Тила, Сузана Мялки и Натали Стуцман. Женските имена присъстват не и в композициите, които музикантите предстои да представят . Общо 12 са дамите, които създават съвременна класическа музика, която ще изпълни Филаделфийския оркестър. Абонаментният цикъл на състава ще започне със световна премиера на една от тях- Валери Колман. За отбелязване на 250 години от рождението на Бетовен, маестро Яник Незе-Сеген ще дирижира всичките му симфонии в един месец, както и произведения на резидентния композитор на оркестъра Габриела Лена Франк и композиторите от нейната Творческа академия за музика.