Андрис Нелсонс с номинация за наградата „Лорънс Оливие“

Андрис Нелсонс с номинация за наградата „Лорънс Оливие“

Оливие“

Латвийският маестро Андрис Нелсонс получи номинация за авторитетната британска награди „Лорънс Оливие“ . Той попадна в категорията „Изключително постижение в операта“ благодарение на диригентската си работа в спектакъла „Лоенгрин“ от Рихард Вагнер – продукция на Кралската опера в Лондон. Това е само една от 5-те номинации за „Ковънт Гардън“ и Кралския балет, които станаха наскоро бяха оповестени от организаторите от Лондонското театрално дружество.

За най-добра нова танцова постановка е номинирана продукцията, посветена на 100 години от края на Първата световна война „Незнайният войн“ на хореографа Алистър Мариот, а за изключително постижение в танца- Джон Макфарлейн за декорите и костюмите от балета „Лебедово езеро“. В раздела за най-добра нова оперна продукция, има две постановки на Кралската опера, които влизат в надпреварата – „Катя Кабанова“ от Леош Яначек и „Уроци по любов и насилие“ от сър Джордж Бенджамин.

Победителите ще бъдат обявени на 7 април 2019г. по време на официалната церемония, която ще се проведе в Роял Албърт Хол.

Авторитетните британски награди „Лорънс Оливие“ се считат за най-високите отличия в областта на театралното и музикално-сценичните изкуства. Те се връчват от 1976г., но от 1984г. носят името на един от най-великите театрални и кино актьори на 20 век, а също режисьор и продуцент. Сред личностите от артистичния свят, които са получавали многократно такъв приз, са композиторът Андрю Лойд Уебър /7 награди/ и актрисата Джуди Денч /8 статуетки/.