Планират нова опера в Дюселдорф?

Планират нова опера в Дюселдорф?

Немските архитекти

Нов концертен комплекс може да се появи в германския град Дюселдорф, съобщават световните медии. Първите проекти за тази цел вече са известни, но един от тях привлича особено внимание. Идейното решение на архитектурното студио RKW Architektur + залага на ключово местоположение- на брега на река Рейн. Така, подобно на Филхармонията на Елба, сградата ще има уникална локация и ще привлече удивителен брой жители на града и посетители на културното средище. Зданието ще съчетава две функции: музикална чрез концертни и репетиционни зали и хотелиерска с възможности за настаняване.

Съществуващата „Дойче опер на Рейн“ обслужва както Дюселдорф, така и Дуисбург, като наименованието произлиза от съчетаването на двете оперни трупи. Оперният театър в Дюселдорф е открит през 1875г. по проект на арх. Ернст Гизе. Салонът разполага с 1260 места, а стилът му напомня този на италианските театри. От 1887 до 1920г. артистите от театъра в Дюселдорф поддържат тесни връзки с колегите си от Дуисбург. През 1943г., вследствие на бомбардировките от Втората световна война, сградата претърпява сериозни щети. Така през 1956г. е открит новия оперен театър с капацитет 1296 места.

Въпреки че през 2006-2007г. бе подновено сценичното машинно оборудване, течовете, остарелите мазилки и различни други детайли биха стрували около 100 милиона евро и няколко години в ремонтни работи. Вероятно това е вдъхновило немските архитекти, без да е обявен конкурс, да предоставят своите проекти и да предприемат инициативи за изграждане на такъв музикално-сценичен институт. Засега властите все още не са взели окончателно решение дали да се предприемат стъпки за построяването на нова опера в Дюселдорф.