Почина легендарният Андре Превен

На 89-годишна възраст

Малко преди кръглия си юбилей, на 89-годишна възраст почина легендарният маестро Андре Превен. Изтъкнатият композитор, пианист и оркестров диригент е издъхнал в дома си в Манхатън, съобщава неговия агент, цитиран от Ню Йорк Таймс.

Прочутият музикант, роден в Берлин, емигрира със семейството си в САЩ, бягайки от нацизма. Назначен е в музикалния отдел на кинематографската компания „Метро Голдуин Майер“ и става известен като джаз пианист, записвайки няколко диска. През 1967г. възпитаникът на Пиер Монтьо наследява диригентския пост на Джон Барбироли в Симфоничния оркестър на Хюстън. Впоследствие Андре Превен е избран за главен диригент на Лондонския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Питсбърг и Кралския филхармоничен оркестър, както и оркестрите на Лос Анджелис и Осло. Под неговата палка са свирили Бостънския симфоничен оркестър, Нюйоркската филхармония и Виенската филхармония. През 2009 г. Превeн е назначен за главен гост диригент на симфоничния оркестър на NHK.

През 70-те години се превръща в едно от най-разпознаваемите лица от британската телевизия. Участва в комедийното шоу „Моркамб и Уайз“, както и в реклами за Thorn-EMI. Това води до огромни продажби на дисковете му, като се изчислява, че в по-голямата част от британските домове има поне един запис на Превен. Според директора на EMI Classics Питър Андри, печалбите от неговите албуми компенсирали загубите на дискографската компания от скъпите записи на Херберт фон Караян. Всепризнати остават интерпретациите на Превен на произведения на Моцарт, Рахманинов и Уолтън за разлика от тези на Бетовен и Елгар, коментира музикалният анализатор Норман Лебрехт. По думите му, той беше духа на Лондонския симфоничен оркестър, който ръководи 11 години. „Честата му смяна на брачни партньори го държаха в центъра на международните клюки, а известността му пораждаше все повече подозрения сред снобите в класическата музика. Превен беше бонвиван, екстравагантен разказвач и човек, който се наслаждаваше на музиката“, коментира Лебрехт. Освен филмовите си сценарии и две опери, той написа музиката за пиесата на Том Стопард „Всяко добро момче заслужава награда“.

През своята 70-годишна кариера, Превен е дирижирал, изпълнявал и композирал както класически, така и оперен и джазов репертоар. Работил е с такива знаменитости като Леонтин Прайс, Рене Флеминг, Йо-Йо Ма, Оскар Питърсън, Дорис Дей и др. По време на несравнимия си творчески път, Андре Превен печели 4 Оскара и 13 номинации; 10 награди Grammy, 44 номинации и награда Grammy за цялостно творчество. Обявен е за почетен Рицар командор на Ордена на Британската империя от Кралица Елизабет II и е отличен с Австрийския и Германския кръст за заслуги. Носител е на Наградата на Глен Гулд и Наградата за цялостно творчество на Кенеди център, както и многобройни призове.

Цигуларката и последната от петте съпруги на Превен, Ане-Софи Мутер, изрази скръбта си в профила си в социалната мрежа Фейсбук. „Повече от 70 години Андре Превен осветява този често тъмен свят с изключителните си дарове, превъзходния си разум и остроумие. Ние бяхме спътници в музиката в продължение на 4 десетилетия и сродни души през последните 19 години. Те ми донесоха изобилие от напълно раздвижени и предизвикателни цигулкови произведения. Едно от първите, Концерт за цигулка, бе моя сватбен подарък. Вечно ще бъда благодарна за всичките му музикални съкровища. Андре живее в сърцата на милиони почитатели на музиката, които е докоснал с живота и творчеството си. Неговите многобройни партитури ще продължат да обогатяват живота на музикантите по света. В момента Андре вероятно е в разгара на джем сешън с Оскар и Волфганг…и той ще ги надсвири“.

През последните години Андре Превен се занимаваше най-вече с композиране и работеше неуморно над нови произведения до няколко дни преди смъртта си. Някои от новите му творби вероятно ще прозвучат за първи път през следващия музикален сезон.

Дълбок поклон!