Зубин Мета- почетен член на Берлинската филхармония

82-годишният маестро

В знак на своята благодарност за дългогодишното му сътрудничество, Берлинските филхармоници приветстваха маестро Зубин Мета като техен почетен член. С тази висока чест през годините са били удостоени неговите колеги Даниел Баренбойм, Бернард Хайтинк, Николаус Харнонкурт, Сейджи Озава и Марис Янсонс.

В специално обръщение до 82-годишния индийски диригент, членът на оркестровия съвет Кнут Вебер заяви: „Вашата история с Берлинската филхармония служи за пример. Няма диригент, който да е водил нашия оркестър за по-дълъг период от време; Едва ли има друг гост-диригент, който по-често да ни е ръководил, освен вас. Вашите отношения с нашия оркестър могат да бъдат описани по много начини, но вече не като „гост". Много повече като приятел, пример, артистичен съветник, любимец на публиката и музикален авторитет”.

Зубин Мета застава за първи път на диригентския пулт на Берлинските филхармоници през септември 1961г. в концертната зала на Колежа по изкуствата (днес Университет на изкуствата). Оттогава Мета и оркестърът са изнесли 172 концерта със 73 програми в Берлин и на няколко концертни турнета. В този брой са включени и концертите през последната една седмица, в които прозвучаха творби на Едгар Варез /„Интеграли“/, Петер Йотвьош / „Говорещите барабани“ - четири пиеса за соло перкусия и оркестър/ и Николай Римски-Корсаков /Симфонична сюита „Шехерезада“, оп.35/. За почитателите на оркестъра има още една възможност да чуят тази програма с участието на дебютиращия перкусионист Мартин Грубингер. На 2 март концертът ще бъде излъчен на живо от Дигиталната концертна зала на Берлинската филхармония.