Жаруски представя Кавали в нов албум

Жаруски представя Кавали в нов албум

На 8 март 2019г.

Френският контратенор Филип Жаруски представя нов албум „Ombra mai fù“, посветен на творчеството на италианския бароков композитор Франческо Кавали. „Неговите опери се отличават със своето богатство и модерност за времето си, както и с многообразието и сложността на техните герои“, споделя оперният певец. „Режисьорите и оперните театри все повече се стремят да представят творбите му. Оперните му произведения са пълни с фантазия, лудост, хумор и емоция. Те предлагат разнообразие, което не намираме в операта от 18-ти век“, допълва той.

Интересът към творчеството на Франческо Кавали (1602-1676) възниква през 60-те години на миналия век и нараства през последните години. Композиторът е работил във Венеция по времето, когато операта се е пренасяла от аристократичните дворци към обществените театри. Неговите творби се отличават музикално с т.нар recitar cantando („,речитатив в песента“), а в сценичен план съчетават благородническа, митична или трагична драма с дразнеща или дори неприлична комедия. По думите на Филип Жаруски, „Кавали играе основна роля в утвърждаването на операта като забавление за народа. Той е композирал много опери за Театър „Сан Касиано“ - първият театър във Венеция, в който са се поставяли такива произведения“. Франческо Кавали се развива активно и в областта на религиозната музика. Като малък, е пял под ръководството на Клаудио Монтеверди в хора на базиликата „Свети Марк“. Впоследствие става неин органист, а през 1668 г. - неин капелмайстор.

Докато подготвя новия си албум, Жаруски успява да изучи ръкописите на повече от 37 партитури на опери на Кавали, запазени до днес. „Исках да използвам времето, за да покажа цялото разнообразие и всички качества на музиката на този композитор. Понякога тя може да изглежда обезоръжаващо проста, но има много специален, отличителен, мелодичен и хармоничен вкус. Албумът е предназначен да илюстрира контрастите в оперите му, тъй като те се движат от една сцена към друга, където тъжното може да бъде последвано от нещо много хумористично“. В диска са включени както арии, така и дуети, които Жаруски изпълнява с унгарското сопрано Емьоке Барат, с която записа „Орфей и Евридика“ от Глук, и с канадския контраалт Мари-Никол Лемю. Съпроводът е на Ensemble Artaserse, а сред произведенията се отличават заглавия като „Калисто“, „Язон“, „Орминдо“ , „Елагабал“ и др.

Заглавието „Ombra mai fù“ е взето от операта „Ксеркс“ от 1654г., като Хендел използва това либрето за своето произведение със същото наименование, но повече от 80 години по-късно. Версията на Хендел придобива по-широка известност за разлика от тази на Кавали, която е по-малко изящна и привличаща внимание. „Дали Хендел е знаел за Кавали? Възможно е“, споделя Филип Жаруски. „Интересна разлика между двете арии е, че при Хендел първата цигулка свири в една тоналност с гласа. При Кавали цигулката звучи по-високо и попълва с хармонии, които се променят непрекъснато и създават много красив ефект на преливане и цвят“.

Албумът на Филип Жаруски „Ombra mai fù“ ще бъде издаден на компактдиск и на винилова плоча на 8 март 2019г. под знака на Erato.