Детски хор „Пим-Пам“ гостува в програмата на Пловдив -Европейска столица на културата 2019

Детски хор „Пим-Пам“ гостува в програмата на Пловдив -Европейска столица на културата 2019

В събитието на 15 април ще участва също Хорът на пловдивските момчета, както и солистите Весела Делчева и Влади Михайлов

Детски хор „Пим-Пам“ ще гостува в артистичната програма на Европейската столица на културата - Пловдив 2019 с голям концерт на 15 април. В юбилейния си сезон, когато хорът отбелязва 40 години от своето създаване, гласовитите певци подготвят тържествена програма с най-хубавите песни от репертоара си. Огромна част от тях са написани специално за „Пим-Пам“ от големия български композитор Борис Карадимчев – създател и дългогодишен ръководител на хора. Сегашният диригент Ирена Христова продължава делото на маестрото с изключително умение и енергия. Програмата на пловдивския гастрол е съставена от мелодии, които са любими на няколко поколения българи. В събитието ще се включи и Хорът на пловдивските момчета „Ст. Благоева“ с художествен ръководител Милка Толедова. Концертът ще се реализира в Дома на културата „Борис Христов“ с начален час 18:30.

Песни за най-малките, за тийнейджъри, фолклорни обработки и поредица от незабравими филмови хитове ще представят талантливите деца от „Пим-Пам“ в Пловдив. В репертоара им са също и ярки образци на българската детска и популярна песен от 20-ти век, като „Хора и улици“, „Богатство“, „Оставаме“ и др. Солисти ще бъдат талантливата Весела Делчева от Националния музикален театър в София и рок-вокалистът Влади Михайлов, участник в „Евровизия“ 2018 от групата Equinox. През този сезон и двамата певци имат ярки сценични изяви в мюзикълите „Мамма мiа“ в Софийската опера и „Фантомът на операта“ в Националния музикален театър. Концертът се организира от агенция „Кантус Фирмус“, като част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Билетите за събитието са на цени от 10 и 15 лв. и ще се продават на касата на Кантус Фирмус" в зала България"- София, в мрежата на Eventim, а от 8 до 15 април 2019г. и на касата на ДК „Борис Христов“ - Пловдив.

Формацията „Пим-Пам“ се появява по време на конкурса „Златният Орфей“ през 1979 г., на който е отличена песента „Бразда в небето“ на Борис Карадимчев, изпълнена от Михаил Белчев и група деца. За награждаването, детският състав спонтанно е кръстен със звънкото и оригинално име, което носи и досега. Вече 40 години „Пим-Пам“ популяризира естествената, неповторима детска интерпретация в различни музикални стилове и жанрове. С еднакво майсторство ансамбълът изпълнява песни за най-малките, хитове от световната популярна музика, съвременни преработки на българския фолклор и творби на големите композитори от Барока до наши дни. Хорът е изнасял концерти в Швеция, Унгария, Румъния, Турция, Италия, Франция, САЩ, Пуерто Рико, Украйна, Канада.

Хорът на Пловдивските момчета е създаден в края на 1975 година. От 2003 г. носи името на своя създател и дългогодишен диригент Стефка Благоева (1938-2000). Днес диригент на състава е Милка Толедова, която работи с пловдивските момчета от 30 години. В хора участват певци на възраст от 9 до 14 години. Концертната дейност на момчетата е много богата. Те са изнесли повече от 1200 концерта в България и в чужбина, имат участия със симфонични, камерни, духови, джазови оркестри и в много оперни спектакли. Реализирали са турнета и участия в международни хорови фестивали и конкурси в Италия, Франция, Белгия, Холандия, Испания, Португалия, Германия, Полша, Унгария, Турция, Гърция, Русия, Украйна, Словения, Македония и др. За своите високи творчески постижения хорът е носител на награда „Златна лира", Почетна значка на Националния дворец на децата, Награда „Пловдив", Специалната награда „Gunther Erdmann" от конкурса в Хале, Германия, Първа награда на конкурс в Москва, Русия, Трета награда от конкурс в Целе, Словения и много други.