Мария Жоао Пиреш основава нов фестивал в Коста Брава

Мария Жоао Пиреш основава нов фестивал в Коста Брава

През август 2019г.

Изтъкнатата португалска пианистка Мария Жоао Пиреш, която неотдавна обяви официалното си оттегляне от концертния подиум, организира нова инициатива. Тя ще положи основите на фестивал за класическа музика, който представлява ново място за срещи между културите. Събитието ще се състои в североизточния испански град Сервия де Тер, разположен на 19 км. северно от Жирона в крайбрежния район Коста Брава. Фестивалът “Days of Wisdom“ ще бъде ежегоден, като акцентът ще бъде върху пианото, а първото му издание предстои от 9 до 11 август 2019г. В концепцията са заложени както концерти, така и други артистични форми, основани върху диалога между музиката, литературата, театъра и танца.

Мария Жоао Пиреш избира специално място за провеждането – църквата към манастира „Санта Мария“, основан през 1053 г., който съхранява непокътната си романска църква и клоатър (част от него е от 11-ти век и друга част от 17-ти век). Светата обител е уникална и със стенописи от втората половина на 12-ти век, открити едва през 2000 г.

Първото издание на “Days of Wisdom“ ще отдаде почит към духа на мястото, припомняйки духовното му призвание и пренасяйки го в художествени измерения. Символичното преосмисляне ще бъде направено изцяло от Мария Жоао Пиреш (пиано) се присъединяват Лилит Григорян (пиано), Джиана Пенг (пиано) и Талар Деркманджиан (сопран). Основната цел ще бъде да се подчертае важността на гласа като основен компонент на живота и музикалния изказ.

Първият концерт, предназначен да припомни духовността на мястото, включва пиано и вокални творби на Йохан Себастиан Бах, Фредерик Момпоу, Дьорд Куртаг, Арво Пярт и др. Вторият концерт предлага пиеси за глас и пиано от Шопен и Лист. Мелодичните полонези на Шопен и песенния репертоар на Лист, вероятно най-интимният и най-малко познат аспект на неговото изкуство, ще се редуват със соловите клавирни произведения на Шопен и Сонатата в си минор на Лист. В третата фестивална програма предстои изпълнението на последните три сонати за пиано от Бетовен, op. 109, op. 110 и op. 111. В духа на диалога между музиката и текста, интерпретацията на тези три шедьоври ще бъде придружено от четене на подбор от писма на композитора.