Анджела Георгиу: „Хората започват да чуват с очите си, а за операта това не е правилно“

Анджела Георгиу: „Хората започват да чуват с очите си, а за операта това не е правилно“

Днес в зала 1 на НДК от 19ч.

Естествена, директна, харизматична и с обезоръжаваща усмивка – това е Анджела Георгиу. Световноизвестната оперна прима пристигна в България по покана на Софийската филхармония, а лично маестро Найден Тодоров посрещна забележителното сопрано с огромен букет пролетни цветя и благодарности, че е приела поканата за първа среща с българската публика.

Тази вечер Анджела Георгиу ще покори оперните почитатели в зала 1 на НДК от 19 часа. Билети за него потърсете на касата на зала "България"! От няколко дни румънската дива репетира програмата си за концерта с елитните музиканти от Софийската филхармония. Тя и мениджмънтът й са избрали най-красивите оперни арии и дуети от Пучини, Бизе, Доницети, Джордано, Лехар и др., които ще бъдат изпълнени в партньорство с тенора Стивън Костело. Специално за концерта й тук нашите филхармоници разучават "Non ti scordar di me", в аранжимент направен от самата Анджела.

„След 30 години кариера все още има страна, в която дебютирам”, призна пред българските медии Анджела Георгиу. Тя подчерта, че „искреността е най-важна… Вярвам във всяка една ария, която изпълнявам…. Отговорна съм към таланта ми. От 18-годишна възраст се занимавам напълно самостоятелно с пеене. Всичко съм постигнала сама… От начало се прицелих на високо. Не съм искала да започна с малка роля в малък оперен театър“. По думите й, „90% от кариерата ми се дължи на точните хора, на които попаднах в правилния момент…Вярвам в Бог, кръстена съм. Всеки, който вярва в Бог, трябва да уважава другите“.

Блестящата оперна певица притежава красив и въздействащ тембър, ненадминати обаяние и чар, към които никой не остава безразличен. А сред ключовите моменти в живота си, тя откроява Кралската опера в Лондон. „Ковънт Гардън е една сцена, на която съм преживяла толкова много истории както в професионален, така и в личен план. А понякога и в двата плана, но с един и същи персонаж”, сподели Анджела Георгиу в ефира на Класик ФМ радио. „През 1992г. беше дебюта ми в „Бохеми” на сцената на Ковънт Гардън. Сър Дьорд Шолти ме забеляза и ме покани в първата за мен и за него „ Травиата”....Той беше възможно най-милия и чудесен човек, който можеше да се срещне в тази обстановка. Никога не ме е карал да се чувствам неравностойна, по-млада или че съм жена. Напротив, много бързо ми внуши усещането, че съм равностоен колега. Нещо повече, ние завързахме лично приятелство, гостувала съм често в дома му, запознах се и със съпругата му. Шолти успя да обедини всички тези обстоятелства около мен в един много мощен старт на моята кариера“.

Анджела Георгиу е пример за това, че талантът й е божествен и наистина няма граници. Ценителите на оперното изкуство в цял свят я величаят. Много нейни превъплъщения са филмирани, за да останат в историята, а режисьорът на пълнометражния филм „Тоска” Беноа Жако избира нея за главната роля. „Успях да го въведа в света на операта до такава степен, че след това той се появи на сцената на Ковънт Гардън със спектакъла си „Вертер” от Жул Масне“, коментира Георгиу.

В интервюто за Класик ФМ радио румънската дива разкри подробности около следващия си звукозаписен проект, който предстои да се появи на световния музикален пазар през 2019г. „Завърших един рецитал, който включва нов репертоар и който изпълнявам с нов пианист. Подготвяме турне с пианистката Александра Дариеску, с която тъкмо имахме рецитал във Виенската щатсопер. Александра е учила в Лондон и развива чудесна кариера. …Репертоарът е еклектичен. Не обичам едностранчивите програми, в които фигурират само 1-2 имена – Волф, Гуно, Шуман. За мен песенният репертоар трябва да е много разнообразен не само стилово, но и езиково – една и съща програма на английски, руски, немски, френски, румънски. За мен е изключително приятно изживяване да изпълнявам романтичен с различна насоченост. В същото време в главата ми се върти и се оформя идеята за съвсем нов стил музика, към която досега не съм подхождала. Това е барок – вселена, която предлага множество характери и репертоари, които са съвсем специфични и нови за моето амплоа. Това е едно ново предизвикателство“.

Животът на знаменитости като Анджела Георгиу преминава под светлините на прожекторите, светкавиците на фотоапаратите, многобройните телевизионни камери. Как това влияе върху пътя към висините в оперното изкуство? „Визуалното не е рецепта, за да стигнеш до върха. Отиваш там, ако ти е предназначено, ако ти е дадено да го направиш. Живеем в такъв период, в който заради интернет и други информационни технологии визуалното доминира нашите възприятия. За мен това е една огромна грешка. Нещата са стигнали до там, че хората започват да чуват с очите си, а за операта това не е правилно. Представете си че днес има възможност да направим кастинг на който се явява Лучано Павароти и млад строен тенор. Кого смятате, че ще предпочетат днешните продуценти? Не искам да съм лицемерна. В моя случай е чудесно да можеш да бъдеш красив и в същото време да имаш талант и хубав глас. Съчетанието на красива външност и подходящ глас е нещо много рядко. Мисля, че водещото отношение трябва да бъде уважението към гласа. Той е много чувствителен, специфичен инструмент, особено оперния глас и всички роли са писани като е взет предвид определен тип оперен глас”.

Анджела Георгиу – с разум на оперна певица и със сърце на дива. „И двете сме в едно (смее се). Понякога съм твърде скромен човек, понякога кипя от жизнерадост. Ако се наложи мога да сложа много екстравагантна дреха, ако трябва да се превъплътя в такава персона. Много ми се иска, когато хората ме видят или когато чуят гласа ми, да кажат: „Ето това е истинската Анджела Георгиу! Не може да бъде друга!”

Какво още разкри оперната прима Анджела Георгиу, чуйте в звуковите файлове под снимките вляво. Интервюто е на Георги Митов-Геми и Юра Трошанова в превод на Юлиан Собаджиев.