Вход свободен за 20-тия Национален конкурс за училищен театър на испански език

Вход свободен за 20-тия Национален конкурс за училищен театър на испански език

22 и 23 февруари, НАТФИЗ- София

На 22 и 23 февруари в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в столицата ще се проведе 20-тото юбилейно издание на Националния конкурс за училищен театър на испански език. Той е организиран от Отдел „Образование“ на Посолство на Испания в България и е една от Програмите за международно сътрудничество с най-дълга традиция както в България, така и в други държави от Централна и Източна Европа. През двата дни на конкурса ще бъдат представени пиеси от класически и съвременни автори, публикували творбите си на испански език. Групите, които ще се състезават, са общо 17 и са разделени в две категории: първа - испански гимназии и секции и втора - други училища с преподаване на испански език.

„Забележително е как ученици в такава крехка възраст, подготвяйки се в училище, постигат толкова добро владеене на езика, за да поставят театрални пиеси по този начин“, заяви съветникът по образователните въпроси г-н Сесар Аха Мариньо. В ефира на Класик ФМ радио той подчерта, че всяка пиеса е с продължителност около 45 минути, която се играе от български ученици от 8 до 12 клас, изучаващи езика на Сервантес с огромна лекота и ентусиазъм.

„В някои случаи автори са и самите учители, като съблюдаваме внимателно текстовете, тъй като те не са признати автори на театрални произведения. От друга страна, пиесата да постигне целите си- ученикът да бъде актьор и да се обогати възможно най-много“, коментира Сесар Аха Мариньо. По думите му „,класическите творби са най-добре подготвени, както и някои по-модерни от 19 и 20 век. Това, което привлича вниманието, са актьорските качества на учениците – как се вживяват в ролята, как се изразяват, как я представят. Запознат съм с това, че някои от тях продължават да изучават театрално изкуство както в България, така и в Испания“, допълни още съветникът от отдел „Образование“ на Испанското посолство.

С негово обръщение ще започне церемонията по официалното откриване на Конкурса, на 22 февруари, петък, от 12:00 ч. в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Впоследствие ще бъдат поднесени приветствия от Веселина Ганева - държавен експерт от Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ на Министерство на образованието и науката на България и Емилио Рамос - временно управляващ дипломатическа мисия на Испания в България. Покани са отправени и към представители на училищата, които са част от Програмата за испански секции и гимназии в България, обвързани чрез Двустранното споразумение за сътрудничество в образователната сфера, подписано между Испания и България през 2001г. Закриването ще се проведе в събота, 23 февруари, от 19.00 ч., когато след кратък концерт на различни училищни групи и изпълнители, ще се пристъпи към връчването на наградите. Входът за публиката и през двата дни е свободен.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с г-н Сесар Аха Мариньо в превод на Силвия Велинова ще откриете в звуковия файл под снимките вляво. Програмата на събитието ще намерите ТУК