Уникални концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио в „Европейски музикален фестивал“ 2019

Уникални концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио в „Европейски музикален фестивал“ 2019

Билетите ще бъдат пуснати в продажба от 20 февруари 2019г.

Три уникални концерта с Оркестъра на Класик ФМ радио се открояват в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2019 в София, който ще се проведе от 21 март до 23 юни тази година. Трите програми ще представят разнообразни стилове музика, а като солисти на оркестъра ще гостуват наши и чуждестранни изпълнители с впечатляваща кариера. „Европейски музикален фестивал“ 2019 включва общо 13 събития с над 500 участници, като за поредна година форумът е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата.

На 23 април световноизвестните музиканти Пламена Мангова (пиано), Антон Бараховски (цигулка) и Кирил Злотников (виолончело) ще се съберат за първи път на една сцена във фестивала и ще си партнират с Оркестъра на Класик ФМ радио за изпълнението на мащабния и ефектен Троен концерт оп. 56 от Лудвиг ван Бетовен. Забележителната творба е рядко изпълняван шедьовър, който поставя високи изисквания към целия музикантски състав. Публиката ще има възможност да чуе тримата солисти и в индивидуални пиеси с оркестъра, а диригентската палка ще бъде в ръката на маестро Лучано Ди Мартино. Антон Бараховски, който вече десет години е първи концертмайстор на елитния Симфоничен оркестър на Баварското радио, е гостувал у нас през 2011 г. в цикъла „Концертмайсторите“. Сега той ще свири за българската публика „Мелодия“ и „Валс-скерцо“ от Чайковски. За виолончелиста Кирил Злотников, чийто ментор е прочутия пианист и диригент Даниел Баренбойм, това е първо представяне у нас. Той също е избрал за изявата си музика на Чайковски – виртуозните Вариации „Рококо“, а феноменалната пианистка Пламена Мангова ще изпълни „Унгарска фантазия“ от Ференц Лист.

Друг интересен акцент от фестивала с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио е програмата „Tango & Campanella“ на 31 май. Този концертен проект събира двама от най-харесваните български музиканти - цигуларката Мила Георгиева и диригента Максим Ешкенази. Те са били съученици в музикалното училище в София, след което пътищата им се разделят. На 14 години Мила заминава за Ню Йорк, където учи в „Джулиард скул“, а по-късно се премества в „Гилдхол скул“ в Лондон. През 2002 г. тя става най-младият концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Максим завършва НМА “Проф. П. Владигеров” в София, а след това специализира дирижиране в Университета на Южна Калифорния. В САЩ развива блестящата си кариера като главен диригент на Младежкия оркестър Pacific Symphony и диригент на Оркестър “Колбърн”, а у нас развива изключително успешната образователната поредица „Фортисимо“. По покана на организаторите от „Кантус Фирмус“ Мила и Максим подготвят специално за „Европейски музикален фестивал“ атрактивна концертна програма, която комбинира виртуозната музика на Паганини и Равел със страстните танга на Астор Пиацола.

На 12 април, като част от фестивала детският хор „Пим-Пам“ ще отбележи своя 40-годишен юбилей. За тържествената вечер, която е с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио, гласовитите малки певци подготвят програма от детски песни и филмови хитове из творчеството на големия български композитор Борис Карадимчев – създател и дългогодишен ръководител на хора. Специално участие в юбилейната вечер ще вземе актьорът Георги Мамалев, както и солистите Весела Делчева от Националния музикален театър и рок-вокалистът Влади Михайлов. Диригент на концерта ще бъде Григор Паликаров.

Билетите за трите концерта с Оркестъра на Класик ФМ радио ще бъдат пуснати в продажба от утре, 20 февруари на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.