ТАНГО И САЛСА НА 23 ФЕВРУАРИ В ЗАЛА БЪЛГАРИЯ

ТАНГО И САЛСА НА 23 ФЕВРУАРИ В ЗАЛА БЪЛГАРИЯ

С Кварто Квартет и приятели

Аржентинска и латиноамериканска музика ще звучи в зала „България“ в събота, 23 февруари 2019 от 19:00 часа! Концертът ще ви накара буквално да затанцувате, тъй като носи заглавието „ТАНГО & САЛСА“ и ще бъде под патронажа на Посолството на Република Аржентина в България. Музикантите от Кварто Квартет и техните специални гости ще ви потопят в страстните южноамерикански ритми. Непрестанно търсещи музикални емоции и провокативни в класическите си изпълнения, цигуларите Иван Пенчев и Светлана Станчева, виолистката Татяна Тодорова и челиста Димитър Тенчев отново са подготвили невероятен спектакъл за сетивата заедно с пианиста Стефан Врачев и контрабасиста Кирил Иванов. Виртуозното майсторство на българските музиканти заедно с невероятния китарист Леонардо Санчес, професор по китара в Парижката консерватория, изпълнител, композитор и аранжор, както и един от най-добрите майстори на бандонеона, Матиас Гонзалес, заедно ще пресъздадат музикални истории с темпераментен ритъм. Прочетете биографиите на аржентинските музиканти ТУК 

На концерта ще преживеете страстта на тангото с дълбоката душевност на Астор Пиацола, който се намесва в този стил, за да внесе смут и да наруши правилата. Тангото, което е свидетелство за богатото и трудно историческо наследство на Аржентина. Това е музиката, която от своето съществуване се посвещава на екзистнциалните теми за любовта и смъртта.

Един час преди концерта, от 18:00 часа, в изложбеното пространство на Зала „България“ ще бъде открита едноименната изложба „Танго” на българската художничка Антония Дочева. Живописните творби са създадени с дъх на любов и са вдъхновени от танго концертите на Кварто квартет през изминалите години.

„Успяваме вече пета година да правим подобно събитие през февруари“, заяви цигуларят и създател на „Кварто Квартет“ Иван Пенчев в ефира на Класик ФМ радио. „Тази музика се харесва, но специфичните инструменти и елементите в нея изискват време, за да влезем в стила й… Ние имаме тази енергия, но съчетана с аржентинския темперамент, се получава доста страстна комбинация“, допълни той. По думите на Пенчев, „китаристът Леонардо Санчес е направил оригинални аранжименти, в които има толкова много джаз. Досега подобни аранжименти не се е случвало да ни попадат и мисля, че това ще е уникално преживяване както за публиката, така и за нас“.

Младият, но вече утвърден бандонеонист Матиас Гонсалес, разкри, че „половината произведения в програмата са танго. Сред творбите са „Tangazo“ от Астор Пиацола за квинтет и бандонеон, „Nácar“ /седеф, инкустриран в бандонеона/ от Леонардо Санчес, старинната традиционна милонга „Orillera“ и др. Има и салса - „Danza cubana“ и „Picotazos“ на кубинския композитор Игнасио Сервантес, композирани около 1800г. По онова време между танго и салса не е имало такава разлика, каквато откриваме днес“. Премиерно ще прозвучи и музика от композитора от остров Мартиника Ал Либат, а също и бразилска музика за бандонеон и китара на Егберто Жизмонди. „Все повече музиканти, не само бандонеонисти, а и пианисти, цигулари, се заемат със свиренето на танго“, посочи Матиас Гонсалес. „Независимо че повече от 11 години живея в Париж, от свои източници знам, че танго културата в Аржентина продължава да се развива и да расте броя на хората, които се занимават с развитието и изпълнението на танго“, добави той.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Иван Пенчев и Матиас Гонсалес, в превод на Галя Райчева от Посолството на Република Аржентина в България ще откриете в звуковия файл под снимките вляво. А изпълнението им на живо в студиото на Класик ФМ ви приканва да усетите чувствената южноамериканска атмосфера в предстоящия съботен концерт. Билетите са в продажба на касата на Зала „България“ и на www.eventim.bg и www.tickets.bg