Германия отпуска само 6 млн.евро за „250 години Бетовен“

Германия отпуска само 6 млн.евро за „250 години Бетовен“

През 2020 година

По повод честването на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен през 2020 година, германското правителство ще отдели само 6 милиона евро за популяризиране на проекти и културни събития в знак на почит към великия композитор. Сумата е значително по-ниска от предвидения размер, който бе обявен предварително.

Държавният секретар по културата Моника Грютерс заяви в Берлин, че юбилейната програма за следващата година ще предложи преживявания, свързани с музиканта отвъд културните граници, в търсене на експериментаторството по време на неговата работа и уникални творения. „Идеята е да се предаде на младите хора невероятното разнообразие, сила и фантазия, които Бетовен представя не само за германците, но и за света", допълни Грютерс. Тя също така подчерта, че средствата за насърчаване на всеки отделен проект ще бъдат в размер до 300 000 евро (около 340 000 долара).

Немското правителство планира проявите по повод 250-тия рожден ден на Бетовен съвместно с партньорски организации и институции. Целта е да се разкрие не само музикалното наследство на гениалния композитор, роден в Бон, чрез концерти и рецитали, но и чрез различни културни проекти, които обхващат останалите видове изкуства. Това е поредната сериозна инвестиция в областта на класическата музика, която провеждат ръководните органи в Германия. Припомняме ви, че през 2017г. бе активиран фонд за подпомагане на цялостната работа на оркестрите, чийто размер възлиза на няколко милиона евро. Първите грантове бяха отпуснати на Югозападния немски филхармоничен оркестър Констанц, Симфоничния оркестър на Бохум и този на Йена, като усилията бяха насочени за подобряване на броя и разнообразието от оркестрови състави.