Нова инициатива на Eлин Колев за фестивала „Шуман“

Нова инициатива на Eлин Колев за фестивала „Шуман“

В Цвикау

Тази година предстои Фестивалът „Шуман“, който се провежда в родния град на композитора Цвикау. Той ще премине под мотото „Клара 200“ във връзка с годишнината от рождението на немската музикантка и съпруга на Роберт Шуман.

Българският цигулар Елин Колев, роден в същия град, изразява подкрепата си към програмата на фестивала, като по негова инициатива ще бъде включена поредица от майсторски класове. Те ще се проведат от 6 до 10 юни 2019г. и ще бъдат насочени към онези, които желаят ще усъвършенстват уменията си пиано /Павел Гилилов/, цигулка /Яир Клес/, виолончело /Густав Ривиниус/, както и във вокалната си подготовка /Мицуко Ширай/. В майсторските класове ще участват студенти от музикални колежи и университети, както и музиканти, които са завършили професионалното си обучение. Тези възпитаници ще имат самостоятелни уроци по цигулка, виолончело и вокална подготовка с акомпанятор, а също и уроци по камерна музика. Индивидуалният репертоар е по избор, а при ансамбловия трябва да бъде съобразен с Клара Шуман и композиторския кръг около нея. Регистрацията е отворена за кандидатите до 29 март 2019г. С този нов формат фестивалът ще популяризира още повече младите таланти, които са обучавани в Гимназията „Клара Вик“, Консерваторията „Роберт Шуман“ или са носители на награди от Международния конкурс за пиано и пеене или за млади пианисти, които носят името на Роберт Шуман.

Междувременно Елин Колев продължава със своите концертни изяви в Германия. На 21 февруари ще свири в Берлин в Клавирния салон „Кристофори“.Той ще излезе на една сцена с виолончелиста Бенедикт Кльокнер и пианиста Хосе Галярдо, за да интерпретират музиката на Франц Шуберт /Клавирно трио в ми бемол мажор, оп. 100/ и Пьотр Илич Чайковски /Клавирно трио, оп.50/. На 8 март Елин Колев ще изнесе рецитал в Двореца Брухзал, разположен на 20 километра североизточно от Карлсруе в немската провинция Баден-Вюртемберг. Талантливият млад цигулар ще си партнира на сцената с пианиста Триантафилос Лиотис, с когото ще представи Соната за цигулка № 2 в ре минор, оп.121 от Роберт Шуман и Соната № 9 в ла мажор, оп.47 от Лудвиг ван Бетовен.

Припомняме ви, че последното гостуване на Елин Колев на българска сцена беше през 2014г. с Оркестъра на Класик ФМ радио в концерт от цикъла „Концертмайсторите“. Очакваме музикантът да гостува отново в България през есента на 2019г.