„Музикален Нобел“ за Ане-Софи Мутер

„Музикален Нобел“ за Ане-Софи Мутер

На 11 юни 2019г.

Изтъкнатата цигуларка Ане-Софи Мутер ще бъде следващият носител на престижната музикална награда „Полар“, която се раздава ежегодно от Кралската шведска музикална академия. В мотивите си организаторите я окачествяват като „музикален феномен“, който е способен да развълнува публиката със своите „виртуозност и удивително ясен звук“. Те подчертават и заслугите й за изпълнението на световни премиери на 26 творби на съвременни композитори и произведения, написани за самата нея, както и благотворителните проекти , които създава и подкрепя.

Призът, който се връчва от 1992г., е международно признание за майсторството на Мутер в областта на музиката. С отличието са удостоени двама изпълнители – първият - от света на класическия звук, а вторият- от популярната сцена. Във втората категория попада американският хип-хоп DJ Грандмастър Флаш. За втори път в историята на призовете има и трети лауреат – фондацията „Playing for change“, основана през 2007г., която развива 15 проекта за музикално образование в развиващите се страни , обхващайки 2000 младежи седмично.

„За мен е голяма чест е да бъда в тази прочута група музиканти, които са получили музикалната награда „Полар“, споделя Ане-Софи Мутер. „Нямам търпение да дойда в Стокхолм и да се срещна с останалите носители“, допълва една от най-търсените немски цигуларки в света. Името й се нарежда в списъка с отличени, сред които са челистите Йо-Йо Ма и Мстислав Ростропович, цигуларят Исак Щерн, диригентът Валерий Гергиев, композиторът Дьорд Лигети и др.

Наградата „Полар“, наричана често „Нобеловата награда за музика“, е в размер на 1 млн. шведски крони /около 110 000 щатски долара/ за всеки нейн притежател. Церемонията, на която ще бъдат раздадени отличията, ще се състои на 11 юни 2019г. в Стокхолм и ще бъде излъчвана в ефира и чрез стрийминг на шведския телевизионен канал TV4.