Посетете традиционния Виенски бал в София!

Посетете традиционния Виенски бал в София!

23 февруари от 19:30 часа

Изисканост, разкош, великолепие и благородство…Обединява ги традиционният Виенски бал, който ще се проведе на 23 февруари в зала „София“ на Хотел „Маринела“ от 19:30 часа. Валсовете са музикалното послание на столицата на баловете Виена в над 30 столични града по света, които посвещават една вечер в годината на забавление с музиката на австрийските класици. Идеята за създаването на Виенския бал в София е на Н. Пр. Андреа Вике, която в ефира на Класик ФМ радио си припомни първите стъпки в организацията преди 19 години. „Виенският стил и традиция да се веселиш, според мен, е прекрасен. Аз исках да предам това чувство в България. Животът по това време беше много труден за много хора. Затова създадохме Бала като благотворително събитие от самото начало“, посочи посланичката на Република Австрия в България. По думите й, „Виенските балове се превръщат в културна кулминация и допринасят за създаване на нови връзки, както и за задълбочаване на икономическите контакти и приятелски отношения между градовете. Те са и платформа за подпомагане на благотворителни проекти“. Затова предстоящото събитие има съществен принос за развитието на прекрасните взаимоотношения и приятелство между София и Виена и това се подкрепя от изпращането на специална делегация от Виена, която не само взема участие в балната вечер, но и осъществява важни срещи с колегите си от Столична община.

Програмата на традиционния Виенски бал в София отново ще бъде открита от дебютантите, подбрани чрез кастинг от столичните елитни училища. В продължение на 3 месеца те разучаваха стъпките на валса и полонезата под ръководството на хореографката Ваня Рошкова. В програмата, подбрана от проф Румен Нейков, солистите Николай Моцов и Тереза Бракалова заедно с балета на Държавна опера Стара Загора и Вая Денс Студио ще изненадат гостите на бала с красивите си изпълнения. Допълнителен блясък и стил ще придаде и директорът на Музикалния театър в София Мариана Арсенова. Новият акцент в програмата е участието на Марина Димитрова - концертмайстор на оркестъра от Виена. Валсовете ще бъдат редувани с хитовете на модерната музика, които ще изпълнят Рич бенд и неговите солисти, а в полунощ австрийският танцмайстор Ади Лозанчич ще покани гостите на бала да танцуват кадрил под негово ръководство.

Виенската атмосфера се дължи не само на музикалното оформление, но и на грижите на шеф Готфрид Ганстерер за изисканото меню, който ще предложи на гостите на бала при посрещането минишницели, шунка с хрян, солети и пълнени маслини с овче сирене. Предястието е пушено филе от сом с червено цвекло и хрянов сос. „Този вид риба се отглежда в Долна Австрия и той ще я донесе от там. Основното ястие е печено телешко филе с гриловани зеленчуци, полента и специален кайзеров сос. Десертът е терина от цветове на бъз, подправено с горски плодове и тънко парченце бял и кафяв шоколад“, разясни създателят и председателят на Виенския клуб Мария Нейкова, която се грижи за организацията на събитието. По-късно, във винарната изморените от танците гости ще могат да се подкрепят с франкфуртски вурстчета с горчица и хрян, австрийски сирена и ще дегустират отбрани вина.

Виенският бал има и друга цел – благотворителност. „През 2018г. средствата, които събрахме и разпределихме, бяха 30 000 лева. Те бяха насочени както през 2017г. към домовете от семеен тип във връзка със социалната дейност на Столична община. Бяха закупени спортни пособия, но най-важната сума, която дарихме, беше за оборудване на сензорна стая за деца- аутисти“, посочи астрологът Светлана Тилкова-Алена, която е член на Виенския клуб. Тя допълни, че предстоящият Виенски бал ще набира средства за подпомагане на сдружение „Асоциация Аутизъм“ за довършване на строежа на дома за лечение и нуждаещите се от помощ, както и на Университетска болница по ортопедия в София „Проф. Б. Бойчев“ за закупуване на апаратура за изследване на травми при костни счупвания.

„Ние привличаме спонсори, за да покрием сериозните разходи по Бала, защото се опитваме да пресъздадем събитието такова, каквото се случва във Виена. Останалите средства са от кувертите. Организираме и малък благотворителен търг, както и томбола. Всичко това се случва в една вечер и е толкова непринудено и разпръснато във времето и комбинирано с танците и разговорите, че не се забелязва и се превръща в естествена част от вечерта“, допълни Мария Нейкова. Резервации за куверти се приемат до 15 февруари чрез сайта на сдружение „Виенски клуб“.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Н.Пр Андреа Вике, Мария Нейкова и Светлана Тилкова-Алена, както и разясненията в програмата от проф. Румен Нейков, ще откриете в звуковите файлове под снимките вляво.