Неманя Радулович заменя цигулката с виола

В Мюнхен

Неманя Радулович ще замени любимата си цигулка с виола по време на предстоящия предиобеден концерт на 24 февруари 2019г. в Принцрегент Театър, Мюнхен. Той ще бъде солист на Концерта за виола и оркестър в до минор от Йохан Кристиан Бах, чиято история ни отвежда към името на виолиста Анри Казадесю. Според редица изследователи, последният създава творбата в стила на композитора и я публикува през 1947г. Това забележително произведение ще бъде сериозно предизвикателство, което отправя Неманя Радулович към публиката, но и към себе си. Освен това, организаторите на събитието са отбелязали в програмата и изненадваща цигулкова творба, която талантливият музикант няма да разкрие до последния момент. Съпроводът ще бъде осигурен от Мюнхенския камерен оркестър, дирижиран от Даниел Гиглбергер, който ще бъде солист в Концерта за цигулка и оркестър в ла минор от Йохан Себастиан Бах. В програмата са включени и две творби от Едуард Елгар /Серенада за струнни в ми минор, оп.20/ и Едвард Григ /сюита „Из времето на Холберг“, оп.40/.

Музиката на Бах присъства в едноименния звукозаписен проект на Неманя Радулович , който се появи през 2016г и бе описан от канадската преса като „спиращ дъха запис“. Кипящият талант на младия музикант, съчетан със зареждащите интерпретации на шедьоври от класиката, потвърждават смелостта и артистичността, с които е способен да завладее публиката в компанията на своите безспорни съмишленици -музикантите от ансамбъл „Double Sens”.

Сръбският цигулар, който живее и работи във Франция, не се ограничава в репертоара. Бетовен, Менделсон, Паганини са само част от композиторите, чиято музика интерпретира с впечатляващата си буйна жизненост и великолепно сценично присъствие. Поредното доказателство е Цигулковият концерт на Арам Хачатурян, който ще представи пред немската публика. В три вечери /на 15, 17 и 18 март 2019г./ Неманя Радулович ще изпълни това произведение в Тонхале, Дюселдорф с градския симфоничен оркестър под диригентството на Александър Блох /музикален директор на Националния оркестър на Лил/. Впоследствие виртуозният музикант ще демонстрира музикалните си умения в тази творба, включена в последния му албум „Байка“, пред ценителите на класиката във Валенсия /Испания/ и Монпелие /Франция/.