Рикардо Шаи – в памет на Росини

Рикардо Шаи – в памет на Росини

Два компактдиска

Два компактдиска с музика, увековечаваща почитта към Джоакино Росини /1792-1868/. През ноември 2018г. се навършиха 150 години от кончината на великия италиански композитор и това даде повод на компанията DECCA да издаде „Меса за Росини“ – мащабна духовна творба за солисти, хор и оркестър, създадена малко след смъртта на Росини, и то по идея на неговия сънародник Джузепе Верди. Диригентът е Рикардо Шаи, а в състава на солистите е Вероника Симеони – една от най-добрите ученички на Райна Кабаиванска.

Решението да бъде композирано подобно литургично произведение в памет на Росини е довело Верди до поканата към 12 други негови сънародници – италиански композитори от различни поколения, които да работят върху тази бъдеща партитура , а самият той написва финалната част на месата „Libera me, Domine“. Днес, сред всички тези композиторски имена на Италия от втората половина на XIX век, като Антонио Буцола, Антонио Бацини, Карло Педроти, Алесандро Нини, Пиетро Платания, Гаетано Гаспари и др., историята е доказала, че тъкмо Верди е останал като най-разпознаваемият. Въпреки че е било замислено месата да се изпълни една година след кончината на Росини /на 13 ноември 1869г./, това не се е състояло, а самият Верди по-късно преработва заключителната част, за да я включи в своя Реквием.

Досега бе известен студийният запис на диригента Хелмут Рилинг, който компанията Hänssler Classic издаде през 1989г. – само година след историческото първо изпълнение на творбата едва през ХХ век, което се дължи именно на прочутия немски маестро. А в новия запис на изпълняваната твърде рядко „Меса за Росини“, стои името на италианското мецосопрано Вероника Симеони от Школата Кабаиванска. Тя е един от петимата солисти, които имат партии в партитурата и редом с нея участва сопраното от Уругвай Мария Хосе Сири. Още трима певци от Италия са сред солистите: тенорът Джорджо Беруджи, баритонът Симоне Пиацола и басът Рикардо Дзанелато. Хорът и Оркестърът са на Миланската Скала – театърът, който официално е „в ръцете“ на Рикардо Шаи от 2017г. и на чиято сцена на живо е било записано самото изпълнение през ноември същата година.