Кръстиха АМТИИ- Пловдив на проф. Асен Диамандиев

Кръстиха АМТИИ- Пловдив на проф. Асен Диамандиев

55 години от основаването

С решение от 31 януари 2019г., прието от 44-тото Народно събрание на Република България и публикувано на 5 февруари в бр.11 от Държавен вестник, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство /АМТИИ/ – Пловдив вече ще носи името на проф. Асен Диамандиев.

Той е възпитаник на проф. Иван Цибулка, проф. Тодор Въжаров, проф. Камен Попдимитров в Националната музикална академия в София, където са му преподавали проф. Димитър Ненов (пиано), проф. Никола Атанасов (солфеж и хармония), проф. Веселин Стоянов (музикални форми и оркестрация). Неговият принос в създаването на учебници по солфеж е безценен, както и като редактор и съставител на сборници с песни и оркестрови пиеси, на статии, стихове и др. В творчеството му преобладават хорови песни за различни формации, сред които над 150 обработки за народен хор, творби за симфоничен оркестър и камерна музика, инструментални и вокално-инструментални произведения и др. Асен Диамандиев е членувал в Съюза на българските композитори и е удостоен със „Златна лира” от Съюза на българските музикални и танцови дейци и много награди и отличия. Музикантът, теоретик, педагог и хоров диригент полага основите на висшето образование по музика в Пловдив и става първи ректор на днешната Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство.

„Този човек беше не само класик, но и фолклора му беше в кръвта“, сподели проф. Милчо Василев, ректор на АМТИИ- Пловдив и „основен двигател“ за инициативата по кръщаването на учебното заведение на името на авторитетния творец. „Той ми беше като настойник – абсолютно отзивчив към всичко добро, към младите хора“, подчерта Василев в ефира на Класик ФМ радио. Описва го като един от доайените в дисциплината „Солфеж“ заедно със Здравко Манолов и Иван Пеев, от чиито учебници продължават да се обучават до днес не само студентите, но и учениците в детските музикални школи. „Той композираше на основата на българския фолклор“, припомня ректорът. По думите му, проф. Асен Диамандиев „създаде прекрасни хорови песни за смесен народен хор, за хор и оркестър, за народен хор. Има и малки камерни произведения за пиано. В този смисъл, ние във фолклорния отдел, сме изсвирили абсолютно всичко, което Диамандиев е създал. Нашите преподаватели изпълняват негови произведения, особено пианистичните му, циклични камерни произведения. Сега след като носи името му, на всеки празник на Академията, творчеството му задължително ще влезе в репертоара“.

На 24 май от 18.00ч. в Градския дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще отбележи своята 55-та годишнина, по време на която се предвижда да бъдат изпълнени произведения на проф. Асен Диамандиев.

Каква е историята на създаване на Академията и повече за приноса на музиканта в българската музикална съкровищница, ще научите от интервюто на Георги Митов-Геми с проф. Милчо Василев в звуковия файл под снимката вляво.