Диригентката Мирга Гражините-Тила подписа договор с Deutsche Grammophon

Диригентката Мирга Гражините-Тила подписа договор с Deutsche Grammophon

Младата маестра

Мирга Гражините-Тила, която е музикален директор на Градския симфоничен оркестър на Бирмингам, стана първата жена – диригент, подписала дългосрочен ексклузивен договор с Deutsche Grammophon. В съобщение на звукозаписната компания от Хамбург с дата 1 февруари 2019г. се казва: „Младата маестра Мирга Гражините-Тила прави история, подписвайки договор за Deutsche Grammophon – домът на легендарни диригенти като Херберт фон Караян, Ленард Бърнстейн, Клаудио Абадо, Карл Бьом, Пиер Булез и Карлос Клайбер“. 32-годишната литовска диригентка вече има конкретни договорености с Жълтия лейбъл: дебютният й компактдиск ще бъде издаден през май т.г. и ще съдържа колекция от оркестрови творби на полския композитор Миечислав Вайнберг /1919-1996/, от чието рождение се навършва един век. Записите са направени през ноември 2018г. от Симфоничния оркестър на Бирмингам и „Кремерата Балтика“, заедно с цигуларя Гидон Кремер, създател на този ансамбъл. Проектът има щедрата подкрепа от страна на Института „Адам Мицкевич“ във Варшава, а избраните произведения са: Симфония № 21 „Кадиш“, завършена през 1991г. и посветена на жертвите на Варшавското гето, и ранната Симфония № 2.

Чрез подписването на договора с Deutsche Grammophon, Мирга Гражините-Тила ще има възможността да осъществи и други идеи - преди всичко, тя ще представи музиката на своя сънародничка – 44-годишната композиторка от Литва Раминта Шеркшните. За целта ще работи с Литовския национален симфоничен оркестър, Общинския хор на Вилнюс и отново с „Кремерата Балтика“ на Гидон Кремер. По-късно ще последва и албум с творби на британски композитори от ХХ век с Градския симфоничен оркестър на Бирмингам - английският състав, който догодина ще празнува 100 години от основаването си през 1920г.

„Deutsche Grammophon беше част от моето музикално изграждане“, признава Мирга Гражините-Тила. Ето в какво тя вижда най-големите предимства на този договор: „Истинска чест е да се присъединя към DG и да записвам творби, които ще бъдат непознати за толкова много слушатели. Музиката на Миечислав Вайнберг и Раминта Шеркшните - една изгряваща звезда сред литовските композитори, заслужава да достигне до възможно най-широка аудитория“, заявява тя. За Мирга Гражините-Тила е „много вълнуващо“, че партньорството й с компанията ще документира и празнуването на вековния юбилей на английския оркестър, който тя води от 2016г. насам.