Препродават билети на Кралската опера на стряскащи цени

Препродават билети на Кралската опера на стряскащи цени

През онлайн платформа

Билетите за една от най-очакваните продукции на Кралската опера в Лондон се препродават на стряскащо високи цени чрез онлайн платформата Viagogo, съобщава британският вестник „Дейли мейл“. Постановката „Силата на съдбата“ от Джузепе Верди с участието на немския тенор Йонас Кауфман и руското сопрано Анна Нетребко е предизвикала сериозен интерес у зрителите, които са готови да платят до десет пъти над номиналната стойност за ценните пропуски.

Проверка на „Таймс“ показва, че място на най-високия балкон „с ограничен изглед“ може да се предложи за 1872 лири стерлинги, въпреки че номиналната му цена е 125 паунда. Онлайн търговците предлагат билет в ложата, който възлиза на 570 паунда, да бъде закупен за 6 689 паунда.

Както пише „Дейли мейл“, само 100 места в салона /8% от общия брой/ са били предоставени за свободна продажба, тъй като останалите са предоставени на членовете на Кралската опера, които плащат по 2000 британски лири годишно за ранен достъп до билети. Изглежда, че привилегированите лица желаят да възстановят инвестицията си чрез спекулативната им препродажба, без да следват забраната за това, въведена от престижната музикална институция, коментира изданието. Още по-големи дискусии провокира факта, че „Ковънт Гардън“ получава 24 милиона лири на година под формата на държавна субсидия, за да се гарантира отчасти, че цените на спектаклите ще бъдат относително достъпни.

В официална позиция на Кралската опера се посочва, че 17,5% от местата за Вердиевия спектакъл са били на разположение за резервация по електронен път. След като са предоставени за директна продажба, само 38% от билетите за целия пролетен сезон са били предназначени за членовете на оперния театър. Публиката е получила възможност да се сдобие и с още 500 билета чрез обичайната петъчна разпродажба за всички постановки от сезона на приемливи цени. Главният изпълнителен директор на Кралската опера Алекс Биърд е изненадан от факта, че любителите на операта са „ограбени“ от сайта за препродажба. „Мисля, че това е абсолютно възмутителна операция“, заяви той, като допълни, че е „малко вероятно“ абонатите на оперния театър да налагат „грабителски“ цени. По думите на Биърд, е трудно да се спре закупуването на билети през сайта, освен ако клиентите не се оплачат, че „са платили 300 лири за място, което струва 6 паунда“.

Полемиката се разразява десет дни, след като експерти по защита на конкуренцията са изразили загриженост относно спазването на миналогодишна съдебна заповед от страна на онлайн платформата. В документа се посочва, че фирмата трябва да предупреждава потребителите, че препродадените билети има риск да бъдат отхвърлени. От компанията твърдят, че са се съобразили с разпоредбата.