Главният диригент на Пражката опера с концерт в зала

Главният диригент на Пражката опера с концерт в зала "България"

7 февруари, 19.00ч.

Ярослав Кюзлинк - главен диригент на операта в Прага пристига в София с програма, уловила духа на чешката столица. На 7 февруари от 19.00ч. публиката ще чуе фрагменти от операта „Дон Жуан” на Моцарт и Седмата симфония на Антонин Дворжак. Ярослав Кюзлинк е поредният голям европейски диригент, който гостува на Софийската филхармония в юбилейния ѝ сезон.

„Диригентът Ярослав Кюзлинг има не само добро око за детайлите, но и за силните оркестрови пейзажи... Под неговата палка контактът между диригент, певци и музиканти е сигурен, пластичен и оркестърът свири убедително. Той е музикант с ерудиция и тънка емоционалност”, пише за него „Aarhus Stiftstidende”. Маестрото е бил главен диригент на Словашкия национален оперен театър в Братислава. Работи постоянно с Датската опера, Новия национален театър в Токио, оперите в Бон и Варшава. От сезон 2012/2013г. е главен диригент на Националния оперен театър в Прага. През 2016г. става негов музикален директор. Маестро Кюзлинк за първи път ще дирижира Софийската филхармония.

Заедно с оркестъра, на сцената на зала „България” ще чуем и солистите Марияна Панова, Мария Цветкова-Маджарова, Гиргина Гиргинова, Николай Моцов, Иво Йорданов, Гео Чобанов, Бисер Георгиев, Пламен Бейков. Те ще представят най-интересните моменти от гениалната опера на Моцарт „Дон Жуан”, написана през 1787г. специално за Прага. Легендата разказва как едва в последния момент, в нощта преди спектакъла, композиторът създава увертюрата, а Прага е обзета от еуфория по новата му опера.

Почти век след великото Моцартово творение, големият чешки композитор Антонин Дворжак създава своята Седма симфония в ре минор. Тя е написана по поръчка на Лондонската филхармония. Той завършва партитурата само за три месеца - на 17 март 1885г., с желанието (споделено в писмо до приятел), творбата „да пътешества по целия свят, да даде Бог така и да бъде!”.

Билети за концерта са налични на касата на зала "България", Ивентим, Ипей и Тикетсбг.