Симоне Кермес – с нов албум, посветен на Хендел

На 8 февруари 2019г.

Симоне Кермес запис нов албум, посветен на един от любимите й композитори- Георг Фридрих Хендел. Неслучайно немското колоратурно сопрано избира заглавието “Mio caro Händel“ /„Скъпи мой Хендел“/. Дискът съдържа популярни арии от творчеството на големия бароков композитор, сред които “Ombra mai fu”, “Piangerò la sorte mia” и “Lascia ch'io pianga”. Съпроводът е дело на оркестъра “Amici Veneziani“, създаден от оперната певица, а диригент е младият руски цигулар Борис Бегелман, който живее е работи в Италия.

Оперната прима споделя, че този албум представлява благодарствено писмо към композитора, когото определя като „моят ангел-пазител и мой идол“. Тя признава, че е влюбена в музиката на Хендел още от 14-годишна възраст, когато разбира, че неговите произведения подхождат отлично на гласовите й данни. Певицата е завършила Висшето училище за музика и театър в родния си град Лайпциг и е участвала в майсторските класове на именитите Елизабет Шварцкопф и Дитрих Фишер-Дискау. През 1993г. печели конкурса „Феликс Менделсон“ в Берлин , а три години по-късно – „Йохан Себастиан Бах“ в Лайпциг. Това отваря врати пред Кермес, чийто вокални и артистични умения са високо оценени в Щутгарт, Бон, Виена, Париж и Бруклин. Образите, в които се превъплъщава, са многобройни- Розалинде от „Прилепът“ на Й.Щраус, Фиордилиджи от „Така правят всички жени“ и Дона Анна от „Дон Жуан“ от В.А.Моцарт и Евридика от „Орфей и Евридика“ на К.В.Глук.

На 8 февруари 2019г. албумът ще се появи официално на световния музикален пазар. Първият концерт, с който Симоне Кермес ще започне представянето на звукозаписния проект, ще се състои на 24 март 2019г. в Берлинската филхармония.