Classic FM радио представя неизлъчвани досега в радиоефира произведения на Панчо Владигеров

Classic FM радио представя неизлъчвани досега в радиоефира произведения на Панчо Владигеров

Единственото радио за класическа музика в България стартира нова рубрика, посветена на патриарха на българската музика

През юбилейната 2019 г. в ефира на Classic FM радио започва специална рубрика, с която ще бъде почетена 120-годишнината от рождението на проф. Панчо Владигеров. В съботното издание на предаването „Сутрешно кафе“ водещата Радостина Узунова ще запознае аудиторията с неизлъчвани досега в радиоефира произведения на композитора, побрани в мащабен интеграл от 28 грамофонни плочи. Специално за слушателите на Classic FM всички плочи ще бъдат дигитализирани и излъчени за първи път в ефира на радиото.

Мащабният интеграл с произведенията на Панчо Владигеров е създаден, благодарение на сина на композитора – диригентът Александър Владигеров, който записва почти всички оркестрови творби на баща си, включително операта „Цар Калоян” и балета „Легенда за езерото”. Изпълнители на произведенията са Симфоничните оркестри на БНР и Националната опера, както и водещи музиканти като цигуларите Георги Бадев и Дина Шнайдерман, пианистите Иван Дреников, Красимир Гатев и Теодор Мусев и самият Панчо Владигеров. Сборникът е издаден през 80-те години на XX век от „Балкантон“, като само една от всички плочи в него е дигитализирана и стига до по-широка аудитория. Новата рубрика на Радостина Узунова за първи ще даде гласност на всички произведения от компилацията, а в допълнение ще представи и събитията, включени в Националната програма за чествания на 120-годишнината от рождението на проф. Панчо Владигеров.

„Владигеров превръща в музика всичко, което допре“, припомня ни думите на Николай Лилиев водещата Радостина Узунова. Поетът разказва още, че „Панчо Владигеров е един от най-изтъкнатите, най-живите, най-темпераментните, най-личните представители на българската музикална култура. Неговото име на композитор и изпълнител отдавна е преминало пределите на нашата страна. Няма симфоничен оркестър, няма прославен диригент, който да не се е почувствал изкусен да включи в своя репертоар композиции на Панчо Владигеров.“

Предаването „Сутрешно кафе“ с Радостина Узунова е мястото за разговори по различни теми и актуални проблеми на културата. Гости на „Сутрешно кафе“ са известни музиканти, писатели, художници и политици-всички, които имат отношение към българската и световната култура.