Изкуствен интелект дописва „Недовършена“-та симфония на Шуберт

Изкуствен интелект дописва „Недовършена“-та симфония на Шуберт

Премиерата- днес в Лондон

Възможно ли е изкуственият интелект да направи това, което великите композитори не са успели в своето време? Отговорът на този въпрос са решили да потърсят специалисти в една от водещите китайски телекомуникационни компании в света. Тя разработва приложение, което вече е инсталирано в модерен смартфон, за да допише липсващите ноти от Симфония №8 в си минор от Франц Шуберт. През 1822г. австрийският композитор започва да пише тази творба, но за съжаление, шест години по-късно приключва жизнения си път, без да успее да довърши произведението. Много негови колеги, както и музиколози, са поставяли своя финал на творбата - Феликс Вайнгартнер, Джералд Абрахам и Браян Нюбоулд. Сега на ход са новите технологии.

Като анализира тембъра и метриката на съществуващите две части на симфонията, моделът на изкуствения интелект генерира мелодии за третата и четвъртата част, които Шуберт не е създал. Впоследствие филмовият композитор, носител на 2 награди „Еми“ Лукас Кантър разписва новата оркестрова партитура. „Ролята ми беше да отделя добрите идеи на изкуствения интелект и да запълня пропуските, за да се гарантира, че крайният резултат е готов да бъде изпълнен от симфоничен оркестър," споделя Кантър. „Резултатът от това сътрудничество доказва, че технологията предлага невероятни възможности и значително положително въздействие върху модерната култура“, допълва той.

„Ние винаги търсим начини, по които технологията може да направи света едно по-добро място. Използвахме силата на изкуствения интелект, за да разширим границите на човешките възможности“, обяснява президентът на комуникационния гигант, който отговаря за Западна Европа, Уолтър Джи.

Премиерата на „довършената“ симфония на Шуберт ще се проведе на 4 февруари 2019г. в престижната концертна зала „Кадоган хол“ в Лондон.

Припомняме ви, че от 2016г. Люксембург и британска стартираща компания използват изкуствен интелект за композиране на класическа музика, както и на саундтраци за филми, рекламни агенции и студия за видеоигри.