„Пиано“- новият албум на Карл Дженкинс

По повод 75-тия рожден ден на маестрото

Карл Дженкинс ще отбележи 75-годишния си рожден ден с нов албум и поредица от концерти в Обединеното Кралство. Турнето на уелския композитор ще започне на 10 февруари 2019г. в Кардиф /броени дни преди рожденната му дата 17 февруари/ и ще премине през Глазгоу, Бирмингам и Манчестър. В програмата ще звучи неговата Меса за мир „Въоръженият човек“, както и органовия концерт „6000 Pipes“, написан по поръчка на Филхармоничното общество на град Хъл, който бе столица на културата през 2017г.

Творческият път на Карл Дженкинс не познава граници- простира се от класическата музика през джаза и достига до произведения за киното и телевизията. Новият му албум започва там, откъдето започва всичко – композирането на красиви мелодии на пианото. Неслучайно новият албум на сър  Дженкинс ще носи заглавието „Пиано“ и ще бъде разпространяван на световния музикален пазар от 8 февруари 2019г. Дискът, записан от Decca Records, включва оригинални клавирни версии на най-обичаните произведения на музиканта, включително „Адиемус“, „Паладио“, „Бенедиктус“ от „Въоръженият човек“ и др. Има и две нови композиции – “Quirky Blue“, която прави препратки към джаза, и “White Water“, в която уелският маестро партнира на пианото със съпругата си Карол Барат. Целият албум е продуциран от техния син Джоди Дженкинс.

„Когато за първи път написах тези творби, мислех за тях като за оркестрови произведения. Този албум ми даде възможност да се върна към началото и да ги пресъздам на пианото по един личен, интимен начин. Беше доста носталгично и много приятно да преразгледам старите си нотни текстове и да ги превърна в нещо ново“, разкрива Карл Дженкинс.

Във връзка със своята 75-та годишнина той ще изнесе два специални концерта – на 24 април и на 13 октомври в Роял Албърт Хол. По време на тези музикални събития в престижната лондонска концертна зала маестрото ще дирижира на сцената мецосопраното Катрин Ръдж, органиста Джонатан Скот, фестивалния хор „Крауч енд“ и Кралския филхармоничен оркестър.