Първи поглед към новата концертна зала в Лондон

Първи поглед към новата концертна зала в Лондон

Как ще изглежда?

Вече можем да си представим как ще изглежда новата концертна зала в Лондон, за която отдавна се говори. По идея на Лондонския симфоничен оркестър и неговия музикален директор диригентът сър Саймън Ратъл, проектът все пак се задвижи, макар и трудно. Стойността му е 288 милиона британски лири и всички финансови средства ще бъдат осигурени от частни дарители. Предложението е новата сграда да бъде издигната там, където сега се намира Лондонския музей, който ще бъде преместен на друго място през 2023г. Едва тогава ще започне строителството, което най-вероятно ще отнеме четири години. След конкурс, спечелилият проект е на базираното в Ню Йорк архитектурно бюро Diller Scofidio + Renfro, а визуализацията беше представена на пресконференция на 21 януари 2019г. Партньори са Барбикан център, Лондонският симфоничен оркестър и Училището за музика и драма „Гилдхол“, които си сътрудничат с Лондонското сити, чийто дял във финансирането възлиза на 2,49 милиона паунда.

„За нас е важно да помним, че има и други неща, които се случват в тази страна, различни от Brexit“, каза Саймън Ратъл при представянето на новия проект. „Мисля, че трябва да се доверим на изключителния културен живот на тази страна и да го подкрепим“, допълни диригентът, цитиран от Classic FM, Лондон. Радиото не скрива, че идеята за нова концертна зала в британската столица има и противници, като виолончелиста Джулиан Лойд Уебър, и припомня думите на музикалния критик от The Telegraph Айвън Хюет, който казва: „Голямото изкуство и музика се създават от хора, а не от сгради…“

Новият дом на ансамбъла на Саймън Ратъл – Лондонския симфоничен оркестър, ще функционира не само като център за музикални изпълнения, но и за образование, а сърцето на архитектурния комплекс ще бъде концертна зала с 2000 места. Стъклени панели и специални акустични съоръжения ще помогнат на публиката да наблюдава процеса на сътворяване на музика, без да е нужно за това да се купува билет, а за изграждането на акустиката е ангажирана консултантската фирма Nagata Acoustics.