Виртуозната пианистка Елена Башкирова ще бъде солист на Софийската филхармония

Виртуозната пианистка Елена Башкирова ще бъде солист на Софийската филхармония

31 януари, 19ч., зала България

На 31 януари виртуозната пианистка Елена Башкирова и Софийската филхармония ще представят Концерт за пиано и оркестър № 21 от Волфганг Амадеус Моцарт. На диригентския пулт застава маестро Лео Хусеин.

В програмата са включени още "Магическият остров" на Уилям Алуин, "Вълшебното езеро" на Анатолий Лядов и Симфония № 2 на Александър Бородин.

Елена Башкирова е дъщеря на патриарха на руската пианистична школа, големият Дмитрий Башкиров. Завършва Консерваторията "Чайковски" и паралелно през 70-те години започва обещаваща кариера, сред която са серия концерти с Гидон Кремер, за когото по-късно се омъжва. През 1978 г. двамата емигрират и независимо че бракът им е кратък, остават добри приятели и често си партнират на сцената. Тя е редовен гост на водещи оркестри в света, като Мюнхенската филхармония, Филхармонията на Токио, Оркестрите в Париж, Монреал, Хюстън, Чикаго, Санкт Петербург и др. Съвместната ѝ работа със Серджу Челибидаке в Мюнхен и Пиер Булез в Чикаго оказват силно влияние на стила ѝ. Тя работи и с диригенти като Зубин Мета, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Семьон Бичков, Джеймс Конлон, Клаус Петер Флор и, разбира се, Даниел Баренбойм, с когото са съпрузи от 1988г. Виртуозната пианистка е еднакво добър интерпретатор както на класическата и романтична музика, така и на съвременната. Тя има особен афинитет към камерните концерти. Основател е на Международния фестивал за камерна музика в Йерусалим, който се провежда ежегодно през септември с участието на елитни музиканти. Фестивалът става толкова популярен, че започва да гостува на сцените в Берлин, Париж, Лондон, Виена, Ню Йорк и други. Елена Башкирова е основател и на Metropolis фестивал в Берлин, Германия.

Билети на цени от 25 до 50 лв са налични на касата на зала "България", eventim, epaygo и ticketsbg.