Необичайни музикални инструменти в галерията на зала „България“

Необичайни музикални инструменти в галерията на зала „България“

До 22 февруари 2019г.

Истински реверанс към музиката като изкуство направи артистичното семейство Боряна Желева, Пламен Лиджев и Давид Лиджев. Авторите не са лютиери, а двама талантливи сценографи, завършили Художествената академия в София, съвместно с техния наследник и своеобразен продължител, който е възпитаник на Националната гимназия по фотография и полиграфия в специалност „Компютърна анимация“. Уникалната експозиция на талантливите творци бе открита наскоро в мраморното фоайе на Зала „България“, с което доказват, че музиката може да бъде вдъхновение, но и инсталация в пространството.

„Когато ни се обади галеристката Цена Бояджиева, ни предложи да направим изложба. Междувременно тя ни съобщи, че това е 90-ти сезон на Софийската филхармония“, припомня си предисторията Боряна Желева. „На 20 октомври 2018г. започнахме да работим до един ден преди откриването“, допълни тя. В ефира на Класик ФМ радио съпругът й, Пламен Лиджев, описа произведенията като „а ла инструменти“, които отразяват нашето виждане към музицирането“. По думите му, музиката „трябва да създаде настроение, за да може да работиш в посоката, в която си тръгнал“.

Към своеобразното „монохромие в полифонията“ , както го описват авторите на експозицията, се добавят и съвременни елементи чрез новите технологии. Дървеният материал от орех и липа с деликатен цветен щрих се съчетава по неочакван начин с духа на нашето съвремие. „Използвах компютърни програми, за да представя моите виждания за нещата. Опитал съм се да хвана момента от преживяването на живо“, отбелязва младият Давид Лиджев.

Неговите родители са известни в артистичните среди със своите сценографски решения за повече от 10 театрални постановки, реализирани в София, Сливен, Враца и Димитровград. „Това че имахме възможност да работим в театър, ни научи на страшна дисциплина и сериозна концентрация. В театъра винаги има конкретни срокове и това ни възпита да сме хора на точността“, споделя Боряна Желева. Артистичното семейство е работило с режисьори, които имат „отношение не само към актьора, към сценографа, но особено към музиката като Пламен Марков, Иван Урумов и Румен Цонев…Хората, с които по някакъв начин сме се срещали, свързани с музиката, са възпитали правилно отношение към нея. Имайки предвид времето, в което живеем, смятам, че успяхме да се опазим“, подчертава тя.

Изложбата в галерията на зала „България“ продължава до 22 февруари 2019г., а цялото интервю на Георги Митов-Геми с Боряна Желева, Пламен Лиджев и Давид Лиджев ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.