Виолистът Борис Тонков – за „Зимна серенада“ в София, Страсбургската филхармония и фестивала Clazz в Италия

Виолистът Борис Тонков – за „Зимна серенада“ в София, Страсбургската филхармония и фестивала Clazz в Италия

зала България, 27 януари, 19.00ч.

За традиционния концерт навръх рождения ден на Моцарт, тази година под надслов „Зимна серенада“, музикантите от Quarto Quartet подготвят една истинска музикална игра на сцената. Всъщност, правилата на “играта” са зададени от самия Моцарт, а победители са винаги слушателите с по-богато въображение. Ще чуете няколко оперни арии, но написани като теми за струнни инструменти. Ще има и виртуозни каденци - изпитание за музикантите, но пък наслада за публиката. В неделната вечер на 27 януари от 19,00 ч. зала „България“ ще свирят фантастичните музиканти: Quarto Quartet - Иван Пенчев (цигулка) Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело), със специалните си гости: Иван Въгларов (цигулка), Борис Тонков (виола), Евгени Николов (цигулка), Лена Карни (контрабас) и Румяна Михайлова (тимпани).

Музикалната вечер на сцената ще започне с Дивертименто-триото на Моцарт, симбиоза между изключителна сериозност и съвършената лекота. Това е и творбата, повлияла най-силно върху музиката на Бетовен. Следва Квинтет в сол-минор К. 516, който очарова с типично оперните теми, раздадени между отделните инструменти. Мелодии, които дълго ще останат с Вас. Финалът за вечерта ще бъде “Вечерна серенада” за два малки състава, водени от двамата цигулари-солисти. Те ще се борят за надмощие с виртуозност, а тимпанът, както му приляга, ще въдворява ред.

„Квинтетът не е труден технически, а ансамблово, стилистично, но не и индивидуално за разлика от Триото, което ще бъде в първата част. Там зрителите ще присъстват на виртуозни моменти във виолончелото, които никога не се чуват в Моцарт. Колегата ни Димитър Тенчев, както и аз на виолата. Ще чуем много повече виола, отколкото обикновено чуваме в произведенията на Моцарт и, съответно, Иван Пенчев на цигулката ще има своите брилянтни моменти във високите регистри на музикалната гама“, разказа виолистът Борис Тонков в ефира на Класик ФМ радио. Той е възпитаник на такива педагози като Огнян Станчев, Кеворк Мардиросиян, Йержи Козмала и е участвал в майсторските класове на Ифра Нийман в Лондон, Майкъл Трий от Гуарнери квартет, Керън Тътъл от Джулиард, и Роберто Диаз от Университета на Индиана. Борис Тонков става носител на първа награда от конкурса по камерна музика на Националната Американска асоциация на музикалните педагози (MTNA), финалист е на Международния виолов конкурс „Уилиам Примроуз”, финалист на соловия конкурс на Асоциацията на Американските струнни педагози (ASTA).

„Младежкият оркестър „Густав Малер“ беше едно чудесно, но и твърде силно начало. Беше комфортно да се свири с млади и талантливи музиканти от Европа. Следващият път, когато това се случи, беше във Валенсия. Маестро Лорин Маазел си избра музиканти от Европа и Америка да направят нов оркестър във Валенсия. Свирихме опера и симфонични концерти на много високо ниво със световноизвестни певци, солисти и диригенти…. След известно количество години, се чувствам доста комфортно във френския оркестър. Французите свирят малко по-романтично, малко по-свободно“, споделя българският виолист.

От 2011г. до момента той работи в Страсбургската национална филхармония във Франция, където е бил и помощник-водач на групата на виолите. В този оркестър работят и още трима българи- виолончелистът Александър Сомов и цигуларките Евелина Анчева и Хеди Керпичиян. „Ние реално сме струнен квартет и сме свирили няколко пъти и се надяваме в близко бъдеще да предложим нещо на българската публика от нашите досегашни изяви“, пояснява Борис Тонков.

В интервюто на Георги Митов-Геми ще чуете повече за Страсбургската филхармония, която привлича младата публика, за мандолината, преподаването и фестивала за класическа музика и джаз Clazz в Италия. Тези и други вълнуващи истории ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.