Божидара Кузманова: „За младите хора класическата музика винаги е била нещо странно“

Божидара Кузманова: „За младите хора класическата музика винаги е била нещо странно“

Днес свири в София

Шедьоври на руската класика ще звучат тази вечер в зала "България". Концертът на Софийската филхармония е под диригентската палка на маестро Карло Тенан и с участието на Националния филхармоничен хор. Солист ще бъде цигуларката, която живее и работи във Виена, Божидара Кузманова. Тя ще представи Концерт за цигулка и оркестър в ла минор на Александър Глазунов, който описва като „сбъдната мечта“. „Научих го преди 20 години в началото на студентството ми във Виена и се влюбих в този концерт. Той е изключително красив - руската душа, романтика, дълбочина, красота. Има и забавни, хумористични моменти, което е невероятно съчетание….Концертът технически не е лесен и затова често не се свири. Труден е и за акомпаниране… Той е като маратон. За ръцете става все по-тежко до края, но има много неща, които се правят заедно с оркестъра“ , разкрива Кузманова в ефира на Класик ФМ радио. Софийската публика познава и аплодира нейния стил, създал ѝ име на една от най-чувствените родни цигуларки. Тя е била солист в различни български оркестри, но е свирила и с Филхармония „Бохуслав Мартину", оркестър „Грац", Радио-симфоничния оркестър Прага, Нов симфоничен оркестър Базел и др. Ангажиментите й като солист се допълват от тези на камерен музикант в „Крайслер Трио Вин“ /Kreisler Trio Wien/, с което записа поредица от компактдискове за лейбъла Palladino music.

Божидара Кузманова изнася майсторски класове по света и активно обучава своите възпитаници във Виенската музикална академия и Музикалното училище „Й.С.Бах" в австрийската столица. Помагат й не само опита на сцената и познанията, натрупани в НМА „Проф. П. Владигеров“ в София и Университета за музика и сценични изкуства във Виена, а също и отношението на младите хора към музиката в миналото и днес: „Спомням си, че за приятелите си пред блока, аз бях „ много странна птица“, защото бях единствената в квартала, която свири на цигулка. Учих в Музикалното училище, където всички мои съученици свиреха на инструмент“, обяснява Кузманова от различни гледни точки. „Класическата музика те задължава да я слушаш. Това е първият голям праг, който трябва да се прескочи. Поп-музиката може да се слуша като фон. Класическата музика не може, тъй като разликата в динамиката и тембрите е толкова голяма, че заставя слуха ни просто да я слуша. Не може да си безразличен към нея. Затова няма класическа музика, освен Моцарт или Вивалди, на обществени места“, допълва чаровната цигуларка.

„Не е лесно децата да бъдат насочени към класическата музика в наше време, защото нея я няма като присъствие в ежедневието ни, освен ако мама и татко не са музиканти, както е в нашия случай“, признава Кузманова. Съпругът й, Волфганг Владар, е водач на валдхорните във Виенската филхармония. „Ние действително се срещнахме на сцената. Колкото и странно да звучи, той казва, че ме е видял и веднага се е влюбил в мен. Аз въобще не го забелязах. Аз първо го чух как свири и след това се запознах с него“. Как продължава тази и останалите истории на сцената и в живота на Божидара Кузманова, чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимките вляво.