Измислиха сгъваем контрабас

Италиански лютиери

В последно време зачестиха публикациите в световните медии за повредени или разбити музикални инструменти по време на превоза им от страна на авиокомпаниите. Социалните мрежи са обсипани с истории за принудителното закупуване от страна на музикантите и техните агенти на допълнително място за струнни инструменти с особено големи размери като виолончелото и контрабаса. Екип от италиански лютиери от Парма се събира, за да потърси адекватно решение на възникналия проблем. Майсторите създават сгъваем контрабас, който се побира в пространството за ръчен багаж в кабинния салон на всеки самолет.

Новаторският инструмент е изработен от кедър, бубинга и кленово дърво, които дизайнерите оценяват като „перфектен заместител на големия и неудобен контрабас, като постига най-близкия до традицията звук на този инструмент“. Сглобяването и разглобяването му отнема пет минути, а размерът на калъфа е точно 88.9см. x 33.02см. x 22.86см.

„Прецизната употреба на различни и специфични дървени конструкции довеждат до създаването на този инструмент, който дава свобода на резонанса и лекота“, пише в сайта TravelBass. Там дизайнът е описан като „две сгъваеми дървени рамене, които точно заменят класическия контур на контрабаса, като му придават възможност да се сглобява в три различни размера спрямо музикантите, които го използват“. Сайтът стартира кампания за набиране на средства за стартиране на устойчиво производство и откриване на първи магазин TravelBass и потребителски център в САЩ.