Роландо Виясон ще ръководи Залцбургския “Mozartwoche“

Роландо Виясон ще ръководи Залцбургския “Mozartwoche“

От 24 януари до 3 февруари 2019г.

От 24 януари до 3 февруари 2019г. Залцбургския “Mozartwoche“ ще проведе първото си издание под ръководството на артистичния директор и световноизвестен мексикански тенор Роландо Виясон. От 1956г. този фестивал се провежда в чест на Волфганг Амадеус Моцарт, който е роден в Залцбург. Откриващият концерт ще бъде песенен и ще разчита на друг мексикански тенор - Рамон Варгас. Той ще интерпретира арии от оперите „Милосърдието на Тит“ и „Идоменей“ в съпровод на Оркестъра на Моцартеум и Хор на Виенската щатсопера под палката на Рикардо Минаси.

Мексиканската нишка продължава с маестра Алондра де ла Пара в един от акцентите във фестивалната програма. Тя ще дирижира „Тамос, крал на Египет“ – спектакъл с театралната музика на Моцарт по пиесата на Тобиас Филип фон Геблер. Продукцията е дело на хореографския и танцов състав на каталунската артистична формация La Fura dels Baus с режисьора Карлус Падриса. Творците са вплели в постановката и фрагменти от други две партитури на детето-чудо – „Вълшебната флейта“ и „Зайде“. В певческия състав се открояват изпълнители като Рене Папе, Фатма Саид, Бастиан Томас Кол и др.

Големите имена са традиция във фестивала, като Чечилия Бартоли, Даниел Баренбойм, Андраш Шиф и Жанин Янсен са само част от списъка. В афиша се забелязват музикални състави, сред които „Ил Джардино Армонико“ c маестро Джовани Антонини, Европейския камерен оркестър с диригент Робин Тичиати, Камерния оркестър „Малер“ cъс солистка Мицуко Учида /пиано/. Виенската филхармония ще участва с трима различни диригенти – Адам Фишер, Райнер Хонек и Андрес Ороско-Естрада. Във финалния концерт ще блести сопраното Олга Перетятко, която ще пее в съпровод на Оркестъра на Моцартеум под палката на Айвър Болтън.