Виенската филхармония подава ръка на младите

Виенската филхармония подава ръка на младите

Безплатно обучение

Виенската филхармония обяви началото на нова безплатна оркестрова академия за обучение на млади музиканти. Предстои да бъдат избрани 12 ученици от целия свят на възраст от 18 до 27 години, които ще получат нови знания и ще усъвършенстват своите умения в рамките на 2 години. Организаторите посочват, че най-малко един кандидат ще бъде от САЩ. „Целта е всички да говорят на един музикален език“, споделя диригентът Франц Велзер-Мьост. „Надяваме се чрез въвеждането на нови поколения в атмосферата на Виенската филхармония, да „заразим“ още повече млади хора с „вируса“ на музиката“, добави той.

Академията ще предостави безплатни уроци по камерна музика за младите инструменталисти, възможности за изпълнение с Виенските филхармоници, както и курсове по история и култура на Австрия. Студентите ще получават месечна стипендия в размер на 1000 евро и допълнителна месечна помощ за квартира в размер на 200 евро, както и годишен пропуск за Виенската транспортна мрежа в размер на 365 евро. За участие в концертните турнета на оркестъра се предвижда и дневна добавка. Курсът ще започне на 1 септември 2019г. и ще продължи до 30 юни 2021г. Кандидатстването ще се проведе след предварителен подбор на заснети с видеокамера изпълнения на задължителния и незадължителния репертоар за съответните инструменти, който е публикуван в сайта на оркестъра.

Междувременно стана ясно, че за 78-ми път ще се проведе традиционният бал на Виенската филхармония. Той ще се състои на 24 януари 2019г. в залите на Музикферайн – Виена, а диригент ще бъде Зубин Мета.