Поляк спечели новата награда „Мортие Следващо поколение“

Поляк спечели новата награда „Мортие Следващо поколение“

поколение"

На 12 януари 2019г. във Фламандската опера в Гент бе връчена най-новата музикална награда „Мортие Следващо поколение“. Церемонията се проведе точно преди началото на премиерния спектакъл „Ловци на бисери“ от Жорж Бизе. Призът получи полският драматург, либретист, режисьор и куратор Кристиан Лада, който заяви, че в момента работи над балетен спкеткъл по музика на Арнолд Шьонберг. След няколко години в полските телевизионни канали и продуцентски къщи, където работи като режисьор и художествен директор, Кристиан Лада изучава драматургия и постъпва в изследователската програма по литературознание в Амстердамския университет. Впоследствие получава покани да работи с Нидерландската опера, Варшавската опера, Международния център за хореографски изкуства в Амстердам и др. Лада е бил и куратор на Европейските дни на операта в Холандия, както и на платформата „Съединени оперни щати“, която обхваща изследователи и експерти в областта на оперното изкуство в съвременното общество.

Отличието „Мортие Следващо поколение“ носи името на белгийския режисьор и културен мениджър Жерар Мортие, който напусна този свят през 2014г. Наградата е предназначена за младите таланти в областта на оперния театър, които започват своята професионална работа, но впечатляват с новаторски дух и желаят да реализират артистичен проект с помощта на вече признати теоретици и творци. Наградата ще се връчва на всеки две години. Финансовата равностойност на отличието възлиза на 30 000 Евро, които се осигуряват от Министерството на културата и образованието на Северен Рейн-Вестфалия (Германия), Фондация Пиер Берже/Ив Сен- Лоран (Франция), местното правителство на Фландрия (Белгия) и Залцбургския фестивал (Австрия) – четири от страните, в които Жерар Мортие е работил.

Наградата „Мортие Следващо поколение“ е учредена от настоящия директор на Операта в Лион и сътрудник на Мортие Серж Дорни съвместно с Албрехт Тиеман, който ръководи престижното немско списание „Опернвелт“, и Хайнц Вайрингер от „Ring Award“ – Грац.