Кръстиха Варшавската гара на Станислав Монюшко

Кръстиха Варшавската гара на Станислав Монюшко

200 години от рождението му

Централната гара на Варшава вече носи името на изтъкнатия полски композитор, диригент, органист и музикален педагог от 19-ти век Станислав Монюшко. Поводът е 200 години от неговото рождение. През миналия месец горната камара на полския парламент, Сената, единодушно одобри резолюция за обявяване на 2019 година за „Годината на Станислав Монюшко“. Същото решение бе взето и от ЮНЕСКО по искане на Полша, Литва и Беларус. Станислав Монюшко е наричан често „бащата на полската национална опера". Освен опери, той композира камерни пиеси, религиозни песни и патриотична музика, отразяващи историята на бившата полско-литовска общност. За официално откриване на „Годината на Станислав Монюшко“ Националната опера във Варшава представи неговия шедьовър „Халка” на италиански език.

„Бихме искали тържествата по годината на Монюшко да допринесат за популяризирането на неговата музика както в Полша, така и в чужбина”, заяви полският вицепремиер и министър на културата Пьотр Глински. „Подготовката започна преди година ... и тази година ще бъде богата на широк спектър от събития, посветени на композитора", добави той. По думите му, Монюшко вероятно е подценяван през годините. „Най-важните две негови творби са изключително известни ("Халка" и "Страшният двор"), но той е велик музикант, който е написал няколко опери и оперети, стотици песни, както и много други произведения“, каза още Глински.

Централната гара на Варшава е първата жп. гара в Полша, която има свой покровител. Тя е открита през 1975г. и е една от забележителностите на Варшава. По интензивност на пътническия поток, се нарежда на шесто място в Полша, като през нея преминават 15,1 милиона пътници годишно. Летището на полската столица също има свой патрон. На 22 март 2001г. то получи името на Фредерик Шопен. Миналата година най-голямото полско летище регистрира 17,76 милиона пътници.  Така Варшава става първата световна столица, която назовава ключовите си транспортни центрове на известни композитори.